Kollektivknutepunkt blir ny bypark i Sandnes
Space Group fikk det unge arkitektkontoret Superunion med på laget og vant konkurransen om Ruten-området i rogalandsbyen.

Sandnes kommune inviterte i februar i år inn til en begrenset plan- og designkonkurranse for utforming av det sentrale byrommet Ruten. Området er i dag et kollektivknutepunkt for busser til og fra sentrum av byen.
Målet med konkurransen var å få utarbeidet et konsept for utforming og opparbeidelse av plassen Ruten og tilliggende områder i sentrum av byen. Konkurranseområdet er på nesten 40 dekar, og kommunen ønsker å få utviklet et urbant byromprosjekt med høy kvalitet og mange funksjoner.
Artikkelen fortsetter under bildet.

Vant med «Lysning»
Kommunen fikk inn 36 søknader om kvalifisering til konkurransen, og fem arkitektteam ble invitert til å delta. Listen over de prekvalifiserte teamene er imponerende; i tillegg til Space Group, besto listen av team ledet av Snøhetta, Helen & Hard, Ghilardi & Hellsten og Niels Torp.

De fem teamene hadde frist til 28. juni med å levere forslag til konkurransen.
Onsdag ble det altså klart at det var Space Group, med Superunion, Inside Outside, Atelier Ten, Anne Beate Hovin & co, Plan Urban, Ljusarkitekter, Florian Kosche og Bollinger Grohmann på laget, som klarte å imponere juryen mest med sitt forslag «Lysning».
Juryen mente imidlertid at ingen av forslagene i konkurransen fullt ut løste oppgaven med å forme nye Ruten, men at «Lysning» er det mest interessante.
Ett samlende tak
Mottoet for vinnerforslaget var å kombinere «En stor bypark for veksten som kommer og for de store anledninger» og «Et rutenett av muligheter – en nedskalert underdeling av dedikerte byrom med intimitet og manfold av aktiviteter». Arkitektenes visjon er at Ruten skal bli byens nye Central Park, både som identitetsskaper og omdreiningspunkt. Det fysiske grepet i vinnerforslaget er å samle et trafikknutepunkt og et plassrom under ett sirkelformet tak, omkranset av en stor bypark.
I begrunnelsen skriver juryen blant annet at «Lysning» er konkurransens beste i forhold til arealdisponering og at det foreslåtte sirkelformede taket vil gi en tydelig markering av en sentral sone på Ruten som byens «storstue» og samlingssted. I dem videre omtalen av vinnerprosjektet skriver juryen:
«Taket er en romlig og arkitektonisk ramme omkring både hverdagsbruk, vannspeil, bevegelse og ulike arrangementer. Samtidig blir det et landemerke som i sin enkle og stiliserte utførelse kan få ikonografiske kvaliteter».
Juryen valgte ikke å rangere de resterende forslagene. NAL oppnevnte arkitekt Alv Skogstad Aamo fra Dark Arkitekter AS og NLA oppnevnte landskapsarkitekt Terje Kalve fra Fortunen som jurymedlemmer til konkurransen. Juryens sekretær har vært Gisle Nataas og konkurransefunksjonær har vært Per Rygh, begge fra NALs konkurransesekretariat.
Artikkelen fortsetter under bildet.

Havneparken skal også utvikles
Sandnes er med sine 70 000 innbyggere Norges åttende største byen og regnes som landets hurtigst voksende. Som en av de 13 største byene i Norge, er Sandnes med i prosjektet Framtidens byer. I september ble det klart at Havneparken i byen skal være et av pilotprosjektene i Framtidens bygg.
Onsdag signerte miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) og ordfører i Sandnes kommune Stanley Wirak (Ap) avtalen som offisielt viser at Havneparken i byen blir godkjent som pilotprosjekt.
De mest sentrale punktene i avtalen handler om oppfyllelse av Framtidens byggs kvalitetskriterier til for eksempel lave klimagassutslipp fra transport, klimaeffektive bygningsmaterialer, passivhusstandard ved nybygg, beregning av klimagassutslipp og tilpasning til dagens og framtidas klima.
Etter signeringen besøkte miljøvernministeren havneområdet som skal transformeres. Havneområdet, som ligger tett opp til Ruten og resten av Sandnes sentrum, skal utvikles med boliger, kontor/næring, forretninger, hotell, kulturbygg, badeanlegg og bystrand.
– Havneområdet i Sandnes har en fantastisk beliggenhet. Etter å ha sett området og omfanget med egne øyne, tror jeg byplanleggere vil komme fra mange kanter for å se hvordan Sandnes har gjennomført dette prosjektet i fremtiden, sa Solhjell til Sandnesposten.