Kjemisk fritt for attraksjoner på Filipstad
Områdeplanen for Filipstad i Oslo kommer trolig opp for Bystyret før sommeren. Plan- og bygningsetaten har gjespet seg gjennom planarbeidet, mener arkitekt Ole Wiig.


Det er fortsatt tid til å påvirke planen, sier Ole Wiig, partner i arkitektkontoret NSW og tidligere NAL-president, på telefon til Arkitektnytt. Han har kritisert planen i en artikkel i Aftenposten, på trykk i dag. I artikkelen er det særlig hans kritikk mot parkens plasseringen som trekkes fram.
Parken trenger program
Overfor Arkitektnytt framhever han at utformingen og programmeringen av parken også er for dårlig. I stedet for en firkant ytterst på den forblåste tuppen av området foreslo han selv en langstukken park gjennom området, da han med NSW deltok i en konkurranse for området i 2006.
– Plan- og bygningsetatens forslag til kobling med byen bakenfor er anemisk. Det er bare en smal gate, et lite sugerør, som sikrer kontakten til Skillebekk, sier han.
NSWs forslag til park knytter seg bedre til byen, mener han. Med deres forslag kunne man gå fra Slottsparken via Skillebekk og ut til havnekanten på Filipstad. Da ville parken ha hatt attraksjoner hele veien og blitt aktiv og interessant, påpeker han.
De foreslo også et akvarium som målpunkt ytterst på Filipstad for å trekke folk helt ut til parken langs kaia. Akvariet ville vært en vindskjerm i tillegg til å være en viktig attraksjon. Det holder ikke å sette opp noen trær og andre småtiltak for å bøte på vindproblemet, ifølge Wiig.
Må kommunisere bedre
– Nå er debatten heldigvis i gang før vedtakene er gjort, men hva bør plan- og bygningsetaten gjøre for å informere bedre om planene sine og skape bedre prosesser?
– De sier sikkert at de har hatt masse idémøter hvis du spør, men det holder ikke.
De kan ikke gjemme seg bak masse møter, mener Wiig. Han etterspør spennende og bredt kommuniserte møter for å starte opp viktige planprosesser. En ordentlig dyktig ordstyrer og høyt profilerte internasjonale og nasjonale innledere må til for å få rett trykk og oppmerksomhet, mener han.
Plan- og bygningsetaten inviterer og avholder møter med et gjesp. De utfører planarbeidet etter avkryssingsmetoden, sier han, og aner at planen er et resultat av et kompromiss og en negativ diskusjon mellom plan- og bygningsetaten, HAV eiendom AS og ROM eiendom AS.
Siste sjanse
Konseptet handler om de store grepene, og de må med i områdeplanen nå. På detaljreguleringsnivå er det alt for sent, forklarer Wiig. Han snakker ikke om vindskjerming av parken, men parkens form og hvilke funksjoner som skal legges langs den og hvordan området knyttes til byen omkring.
Han mener planen gir oss et Filipstad kjemisk fritt for attraksjoner, et ordinært område med kjedelig kvartalsstruktur.
Ordinært har også sin plass i følge arkitekten, men det har vi nok av. Dette er en unik anledning til å åpne byen mot vannet, vi trenger å gjøre noe spektakulært der. På Sørenga og Tjuvholmen ble ikke denne muligheten ivaretatt, mener han, og varsler om at dette er siste mulighet i Fjordbyen.