Nyheter

Her er det bare vinnere

Transborder Studio, Kjell Dybendahl og svenske Wingårdhs har vunnet hver sine seire.


Hortus Conclusus Andersen, heter norske Transborder Studios forslag til eventyrhus i Odense. Illustrasjon: Transborder Studio

Transborder Studio, ved teamet Øystein Rø, Espen Røyseland og Fredrikke Frølich fikk delt førsteplass i den åpne, internasjonale idékonkurransen om H. C. Andersens Eventyrhus i Odense. 

 

Arrangørene åpner for at vinnerne er med i den avsluttende runden. Transborder Studio forteller at de nå jobber for å avklare spørsmål rundt dette nå.

 

Ideen beskriver en lukket hage i Odense, avgrenset av museumsbygningene og en opphøyet promenade. Hagen er lukket, men forbundet med byen rundt, skriver Transborder i sin prosjektbeskrivelse.

 

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

Wingårdhs vinnerforslag for Forus Vest og Statoil heter «E = mc²». Illustrasjon: Gjertrud Lindberg
Wingårdhs vinnerforslag for Forus Vest og Statoil heter «E = mc²». Illustrasjon: Gjertrud Lindberg

Svensk Statoil-vinner

Vinner av arkitektkonkurransen for Statoils nybygg på Forus Vest er svenske Wingårdhs.

 

Konkurransen var begrenset, og Wingårdhs vant blant annet over Foster + Partners (Storbritannia) sammen med norske Space Group, OMA (Nederland), norske Snøhetta og Helen & Hard sammen med SAHAA (begge norske kontor). OMA trakk seg fra konkurransen før den siste juryeringen.

 

Prosjektforslaget heter «E = mc²» og har en elliptisk planform som skråner fra 16. etasje mot nord til 1. etasje mot sør. Det skal legges nær inngangspartiet til det eksisterende Statoil-bygget på Forus.

 

– Arkitektkonkurransen ble utlyst og gjennomført som en internasjonal begrenset prosjektkonkurranse. Dette har vært vellykket og gitt et vinnerutkast med svært gode kvaliteter, sier Per Rygh konkurransesekretær i NAL til Bygg.no.

 

Dybedal vant i mur 

Murverksprisen 2014 tildeles Villa Gjensyn tegnet av arkitekt Kjell Dybedal, melder Bygg uten grenser.

 

Juryen begrunner tildelingen slik: «Boligen har en enkel geometri med et rektangulært muralt hovedvolum i to etasjer og et addert volum inneholdende garasje. Et stort søylefritt rom (9x11 meter) på hovedplanet i 2. etasje er husets hjerte og familiens samlingsrom. Rommet er svært vakkert dimensjonert, gjennomlyst og helt åpent i to retninger, skreddersydd for det horisontale landskapsbildet og fjorden.»

 

Entreprenør er SH Bygg AS.

Villa Gjensyn vant årets murverkspris, som deles ut i et samarbeid mellom Norske arkitekters landsforbund og Norsk Murforum. Foto: Nils Petter Dale
Villa Gjensyn vant årets murverkspris, som deles ut i et samarbeid mellom Norske arkitekters landsforbund og Norsk Murforum. Foto: Nils Petter Dale