Henning Larsen vant Nye Tromsø Museum

Statsbygg har valgt prosjekteringsgruppe til utvikling av det nye museet i Tromsø. Vinner Henning Larsen Architects har med seg Tromsø-kontoret Borealis Arkitekter, rådgivervirksomheten Cowi, det dansk-norske landskapsarkitektkontoret SLA og designbedriften Expology.
- Gruppen vil se på ulike løsningsalternativer. De vil jobbe tett med UiT Norges arktiske universitet, som eier museet. De fysiske rammene for museet skal avklares i en egen reguleringsprosess der vi som forslagstiller vil ha en tett dialog med Tromsø kommune, sier byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg i Statsbygg i en pressemelding.
Møtt motstand
Anbudskonkurransen for det nye museet i Tromsø har vakt adskillig motstand. NAL har bedt Statsbygg om å omgjøre konkurranseformen til en internasjonal plan og designkonkurranse. Også lokalt har det blitt uttrykt stor bekymring, både fra NAF og stortingspolitikere fra flere partier, men motstanden har så langt ikke ført frem.
Statsråd Iselin Nybø (H) sa i sitt svar til SVs Torgeir Knag Fylkesnes at hennes departement overlater til Statsbygg «å utvikle prosjektet etter beste faglige skjønn.»

Nest billigst
- Vi har særlig sett etter noen som har ledet og koordinert store og komplekse prosjekter med de samme funksjonene som museet i Tromsø skal ha, og som kan ta med seg denne erfaringen. I tillegg har erfaring med tegning og prosjektering av kulturbygg vært viktig. På disse punktene var vinnergruppen klart best, sier Sandberg, ifølge nevnte pressemelding.
Henning Larsen Architects leverte det nest billigste forslaget til å utvikle museet med et omfang på 19 700 m2 og en kostnadsramme på om lag 1,5 milliarder kroner.
Erfaring fra museum
Til avisen Nordlys sier kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim, at Henning Larsen Architects både har erfaringen og evnen til å bygge et stort kulturbygg, slik Statsbygg har vektlagt gjennom sin konkurranseform:
- De står bak konserthuset Harpa i Reykjavik, bak Umeå kunstmuseum, og Mosegaard museum i Aarhus. Her i Norge kjenner vi dem fra det nye veterinærbygget på Campus Ås, riktignok et skolebygg. Men de har flere store prosjekter bak seg. Og i kombinasjon med lokalkunnskapen til Borealis er dette noe vi har stor tro på, sier Aschim.
Hva nå?
Nå følger ti dager med klagerett før kontrakten undertegnes. Deretter skal det gjennomføres en mulighetsstudie der man bestemmer regulering av tomt, skisseprosjekt og forprosjekt forteller Aschim til Nordlys.
- Det er viktig for oss med stor transparens fremover. Vi vil vise innbyggerne hva som skjer i prosjektet. Hvordan vi jobber. Har vi noe å fortelle, så viser vi det frem for befolkningen, sier hun videre.