Nyhet

Gjør det, gjør det, gjennomfør det!

Tid for handling: Byutviklingskonferansen i Bergen har gjennomføring i byutviklingen som årets tema.


Under fjorårets Byutviklingskonferanse i Bergen fikk studenter fra kull 31 på Bergen Arkitekthøgskole (BAS) hederlig omtale for prosjektet "Under broen-festivalen". Foto: Christine Hvidsten

Fredag 29. november er Grieghallen stedet, idet Bergen kommune inviterer til sin årlige konferanse for byutvikling. Konferansen har siden starten av tiåret utviklet seg til å bli en sentral arena for arkitekter, byplanleggere, offentlig ansatte og andre interesserte i Bergen. Og dem er det mange av, skal man tro prosjektleder hos Plan- og bygningsetaten, arkitekt Knut Andreas Knutsen.

– Merker man en effekt av Byutviklingskonferansen i Bergen?

– Ja, vi håper iallfall at det har en effekt. I større og større grad. Konferansen har alltid vært åpen for både fag- og lekfolk. Den begynte ganske enkelt, med informasjon om hva kommunen tenkte, men har siden blitt mer og mer omfattende, og er i dag et mer helsydd arrangement. I senere tid har nok konferansen også blitt mer kritisk, den er ikke bare et klapp på skulderen til oss selv. Vi opplever å ha blitt en møteplass med mulighet for å sette en agenda med konferansen, forteller Knutsen.

Arkitekt Knut Andreas Knutsen i Kommuneplanavdelingen er prosjektleder for Byutviklingskonferansen 2019. Foto: Lene Tufteland

Ting skjer

Temaet for årets konferanse er gjennomføring, noe Knutsen forteller at kom på oppfordring fra publikum etter fjorårets konferanse:

– Etter mange år med planlegging og de store ideene som tema, fikk vi innspill rett etter fjorårets konferanse om at vi burde ha et større fokus på gjennomføring. På hvordan man går fra idé til realiserte prosjekter. Det er mange store prosjekter i Bergen som er regulert og står klare for å realiseres, vi ser at ting begynner å skje, sier han.

– Fortell litt om Mindemyren, området dere setter under lupen i år ...

– Planleggingen av Mindemyren feirer et slags ti-års jubileum og var også tema under Byutviklingskonferansen i 2009. Nå er Mindemyren områderegulert, og man er i ferd med å bygge bybane dit. Det er et veldig stort område på nesten 500 dekar, som blir et av de større utviklingsprosjektene i Bergens nyere historie. Vi vil presentere utviklingen fra ulike perspektiv, både fra private utbyggere, fra innbyggere og fra et kommunalt/offentlig perspektiv. Vi spør hvordan de ulike partene opplever det som skjer der nå, og ser samtidig litt på den gjennomføringsmodellen som er anvendt her. I tillegg er jo Mindemyren på mange måter en forløper til et annet stort og kommende utviklingsprosjekt i Bergen, nemlig Dokken – Jekteviken.

Tett program

Programmet for dagen byr blant annet på første gang den nye byutviklingsbyråden i Bergen skal presenterer byrådets visjoner for fremtiden. Samtidig skal byarkitekt Maria Molden presentere kommunens egen arkitekturstrategi for byen. Fra Oslo kommer tidligere byplansjef Ellen de Vibe, som skal fortelle om hvordan Ensjø, Bjørvika og Tjuvholmen ble bygget ut.

– Ellen de Vibe kommer for å hjelpe oss med å se litt ut forbi vår egen navle, det er viktig – også i Bergen, sier Knutsen.

Han trekker i tillegg frem den finske arkitekten, byplanleggeren og professoren ved BAS Marco Casagrande, som en størrelse på programmet:

– Casagrande har en litt annen tilnærming, og er som tidligere leiesoldat en ordentlig do-er. Han går rett på sak og jobber mer etter intuisjon, og har en mer alternativ analytisk tilnærming. Han er det jeg vil kalle poetisk i språket, sier Knutsen.

Kandidatene til Bergen kommunes Arkitektur- og byformingspris 2019 stilles ut på Festplassen i Bergen. Utdelingen av prisen skjer på Byutviklingskonferansen i Grieghallen 29. november. Foto: Thomas Cook

Ny pris

To priser skal også deles ut. Bergen kommunes Arkitektur- og byformingspris deles ut for niende året på rad, mens nykommeren Bylivsprisen skal gis til aktører som gjennom fysiske, aktivitetsbaserte eller andre typer tiltak bidrar til å fremme bylivet i Bergen.

– Bylivsprisen er et skikkelig klapp på skulderen til de utbyggerne eller innbyggerne som har gjort noe ut over det de har blitt bedt om eller blitt stilt krav til. Det er en viktig pris for oss å kunne dele ut til inspirasjon for andre igjen, forklarer Knutsen.

Han legger til at det også blir et sterkt kulturprogram under konferansen. Både den kritikerroste bergensartisten Vilde Tuv og DJ Anne Stinessen vil gi deltagerne relevante kunstneriske opplevelser:

– I år som i fjor blir det kunstneriske innslag, først og fremst i begynnelsen og på slutten av dagen. Og de er ikke tilfeldig valgt, det er ikke bare en kunstner innleid for å sprite opp programmet, men en selvstendig del av helheten, avslutter Knutsen.

Byutviklingskonferansen 2019 finner sted i Grieghallen, fredag 29. november. For påmelding, program og mer informasjon, trykk her.