Ghilardi+Hellsten på vinnerlaget i Kiruna
Den svenske gruvebyen skal flyttes og vinnerstrategien er en ryggrad, en digital portal og et arr som skal bli et minne.

Fjellet under byen hules ut som følge av malmutvinning. Det betyr at grunnen under byen blir så farlig at man i enkelte områder ikke en gang kan gå der til fots uten fare for at landskapet kollapser.
Teamet som skal føre byen ut av fare er norske Ghilardi + Hellsten Arkitekter i samarbeid med de svenske kontorene White arkitekter (som har utvidet med et lite kontor i Oslo), Spacescape AB, Vectura Consulting AB og Evidens BLW AB.
Tid og rom
– Det er nesten for sent allerede, forteller Jenny Mäki som representerer White arkitekter i Oslo.
Behovet for nye boliger for gruvearbeiderne er overhengende, forteller hun. De må allerede transporteres store avstander for å komme på jobb. Så det er et spørsmål om det må bygges midlertidige boliger for dem først eller om man kan komme i gang med den nye planen fort nok.
Den største utfordringen i konkurransen er å vise strategier for hvordan bytransformasjonen skal foregå i tid og rom, står det i juryrapporten. Og det er på dette punktet det norsk-svenske teamet tror de har skåret høyt hos juryen.
En ryggrad
Strategien er en prosess som baserer seg på å vokse ut fra den eksisterende byen, ifølge Erik Stenman som uttaler seg på vegne av Ghilardi+Hellsten. Selv om den eksisterende bykjernen forsvinner legger vi ikke ut satellitter.
Han forklarer at veksten skal komme langs en ryggrad som har utgangspunkt i den eksisterende byen. Videre ut fra denne ryggraden skal veksten kunne foregå trinnvis rundt strategiske punkter.
– Der er en følsomhet i dette grepet som inkluderer Kiruna-beboerne i hvordan veksten skal foregå, legger Mäki til.
Portal

– De ønsket seg den mest demokratiske byutviklingsprosessen i verden.
Stenman forklarer at de har hatt en antropolog med i teamet for å innfri kommunes ønske. Forslaget deres ble en portal som skal formidle informasjon mellom kommunen og innbyggerne og sikre en åpen dialog om prosessen.
Juryrapporten trekker fram hvordan denne portalen også skal lagre informasjon om hvordan eksisterende bygninger skal flyttes til nye, trygge områder langs ryggraden. Og at denne informasjonen skal bli grunnlaget for en unik gjenbrukskunnskap som Kiruna etter hvert kan profilere seg på.
Ikke et arr, men et minne
Byens gamle fotavtrykk, blir etter hvert som gruvegangene forlenges, et meget farlig landskap. Noen steder vil man fortsatt kunne bevege seg i framtiden, mens andre vil bli helt avstengt på grunn av fare for deformering av landskapet.
Vinnerforslaget foreslår at kirkegården i tillegg til de offentlige plassene skal omdannes til parker. Juryen mener at tanken om å gjøre byen om til et landskap i stedet for å la den ligge som et arr er et interessant grep.
– Hva skjer med bygningene?
– En del rives og resirkuleres, andre verdifulle bygninger som for eksempel kirken vil flyttes og bevares, det er ambisjonen, svarer Stenmann.
Lite, men urbant fotavtrykk
Vinnerteamet har lagt vekt på at det nye Kiruna skal ha et mangfold av tilbud og funksjoner innenfor en tett urban kjerne.
I stedet for å blande det grønne inn i byen har de valgt en strategi hvor byen er by, mens det grønne er en nær nabo.
Juryen framhever økonomiske fordeler med denne modellen og tror planen om en ryggrad med kvartaler som kan utvikles langs denne etter hvert som behovet melder seg er en robust modell for en utvikling som skal skje over mange år og med usikkert mål.