Nyheter
Vinnere kåret i studentkonkurranse

Fremtidstro på Tullinløkka

Studentkonkurransen «120hours» har avdekket sosialpolitisk engasjement for Tullinløkka som felles urbant rom. «Sterk og optimistisk fremtidstro», sier juryen om vinnerprosjektet.

Førstepremievinner Pål Arnulf Trodahl fra BAS har imponert juryen med det de kaller «et ambisiøst og på mange måter unorsk byrom».

Det ble delt ut tre premier i konkurransen «120hours» på Design- og Arkitektursenteret i helgen. Tre studenter fra AHO hadde på eget initiativ invitert landets arkitektur-, design- og kunststudenter til en fem dagers konseptkonkurranse om Tullinløkka.

 

Forslagene skal ikke bygges. Målet var å avle politisk engasjement og skape et springbrett for unge arkitektstudenter, og juryens uttalelser tyder på at i hvert fall det førstnevnte målet er nådd. De tre vinnerne var fordelt på arkitektskolene i Oslo, Trondheim og Bergen.

 

– Sterk kontekstuell forståelse

De premierte forslagene spenner fra den stramt urbane plassen til parkanlegg med grønnsakshage. Om førstepremievinner «Urban Cultivation» sier juryen blant annet:

 

«Ved å plassere en frittstående romlig struktur presist på plassen, skapes et tredimensjonalt spenningsfelt mellom de to eksisterende byggene, som avslører en sterk kontekstuell forståelse».

 

Forslaget er et «urbant drivhus» med korsformet plan og et tårn. Første etasje har publikumsfunksjoner med take away-café, mens de resterende etasjene er til tekniske rom for drift av drivhuset. Under bygningen har kandidaten skissert et marked for salg av produktene fra drivhuset.

 

Juryen har tro på at prosjekter som dette kan forløse uante potensialer i byen. Pål Arnulf Trodahl fra Bergen Arkitektskole berømmes for evnen til å optimisme og originalitet og for evnen til å rendyrke én idé.

 

(Saken fortsetter under bildet.)

2. Premie: «Tullinmuren» av AHO-studentene Paal Henning Løkke og Erik Ohnstad Folmo.
2. Premie: «Tullinmuren» av AHO-studentene Paal Henning Løkke og Erik Ohnstad Folmo.

– Muren er et sylskarpt innlegg

«Tullinmuren» av Paal Henning Løkke og Erik Ohnstad Folmo ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo karakteriseres av juryen som et «sylskarpt innlegg i den politiske konteksten Tullinløkka». Prosjektet ble belønnet med andrepremie. Med en mur rundt hele plassen balanserer prosjektet mellom sarkasme og konstruktiv kritikk, mener juryen. Studentene foreslår å stenge av Tullinløkka på ubestemt tid. Prosjektet er basert på en historisk lesning av stedet:

 

«De siste 60 årene har Tullinløkka blitt omtalt over 2500 ganger i norske aviser, og dessverre er denne debatten bare ett av flere eksempler i Oslo. Det eneste forholdet folk har til plassen i dag er de endeløse kranglene», skriver studentene i sitt forslag. Ved å frata byens befolkning tilgang til plassen på ubestemt tid vil de provosere frem vilje til å finne en langsiktig løsning, som de mener byen ikke moden for i dag.

 

(Saken fortsetter under bildet.)

3. premie: «En ny vår på Tullinløkka» av John Sanden og Ingvild Hodnekvam fra NTNU.
3. premie: «En ny vår på Tullinløkka» av John Sanden og Ingvild Hodnekvam fra NTNU.

Krevende balansegang

3. premie gikk til «En ny vår på Tullinløkka» av John Sanden og Ingvild Hodnekvam ved NTNU, som har tolket oppgaven som et sosialpolitisk prosjekt. Studentene vil gjøre det omdiskuterte byrommet til arbeidsplass for de som lever på gaten i Oslo, med park og grønnsakshage mellom to paviljonger langs gaten.

 

«Strategien er å programmere Tullinløkka for en gruppe som allerede lever på gaten, men som i dag er uønsket i Oslos byrom. Denne originale grunnholdningen er prosjektets styrke og svakhet», skriver juryen.

 

Prosjektet får ros for å redefinere Tullinløkka som en bakgård i et åpent kvartal, men juryen mener at det å skreddersy dette byrommet for en spesiell gruppe vil bli en krevende balansegang når det gjelder forholdet mellom offentlighet og privatisering.

 

Stilles ut på DogA

15 av de 49 innleverte forslagene stilles ut på Design- og Arkitektursenteret frem til 18. mai. I juryen satt Gro Bonesmo, partner SpaceGroup (juryformann), Magne Magler Wiggen, daglig leder MMW Arkitekter, Bård Breivik, kunstner, Johanne Borthne i Superunion Architects og Morten Celius, studentrepresentant fra AHO. Jurybegrunnelsen kan du lese i sin helhet her. 1. premievinneren fikk 20 000 kr, 2. premievinneren fikk 10 000 kr. og 3. premievinneren 5 000 kr.

 

«120hours» ble initiert av tre AHO-studenter, som selv skaffet sponsormidler til premiene. Arrangementet er en del av Arkitekturens år.