- Forsyner seg grådig av byrommet
Det nye nasjonalmuseet på Vestbanen får det glatte lag av Dagbladets Mikael Godø.

Med uttrykk som «bunkern ved brygga» og «en ny festning» levner Godø liten tvil om sitt syn på det nye kunstmuseet i kommentaren «Lukket selskap» i dagens papirutgave av Dagbladet.
Han mener museet forsyner seg grådig av byrommet og gir lite tilbake. Og selv om inngangen, bak Nobels Fredssenter får ros, så får resten stryk:
«…resten av bygget vil være en hån mot alle ideer om god byutvikling.»
Må betale for herligheten
Årsaken er, ifølge Godø, at det blir lite aktivitet mot gatene og at kremtomtens utsikt til fjorden forbeholdes betalende besøkende.
I tillegg mener han bygningen gir for lite til allmennheten. Kontrasten blir for stor til smørbrødlista for dem som kjøper inngangsbillett: tilgang til takterrasse, bibliotek, foredrags- og kinosal og en langstrakt kafé.
Har man ikke råd til billett må man nøye seg med uteserveringen bak Nobelsenteret og den lysende alabast-hallen på toppen, som til gjengjeld er en sjenerøs gest, ifølge artikkelforfatteren.
Sikre – men ikke slik
Godø er enig i at man må unngå «flere tilfeller av de Andeby-aktige kunsttyveriene» og følge strenge sikkerhetskrav, men tror ikke svaret er en festning. Løsningen burde vært å skape rikelig med rom rundt museet, butikker og restauranter som gjør byen triveligere, mener han.
Kommentatoren lar seg forundre over at man har valgt et bygg som til de grader vender seg bort fra omgivelsene.
«Man kan ikke takle sikkerhetsspørsmål ved å ødelegge et byrom som dette», skriver han og spør om ikke noen kan gi museets direktør Audun Eckhoff en boksåpner.
Sist år viet Arkitektnytt et hele nummer 1 til det nye museet. Med kritiske vinklinger som Landskapsarkitekt Nina Marie Andersens artikkel «Vestbanesåret» og undertegnedes påfølgende kronikk i Aftenposten, «Det monumentale nasjonale», forsøkte også vi å rope et varsku. Men akk, for sent. Vi kom ut så å si samtidig som bystyret skulle fatte vedtak i reguleringssaken. Allerede i januar i fjor var det altså i seneste laget.
Alt for sent!
Hvilke sjanser finnes det for endringer nå? Arkitektnytt kontakter byggherre Statsbygg og får svar fra kommunikasjonsleder for Prosjekt nytt nasjonalmuseum, Birgitte Bye:
– Ingen! Det er ikke mulighet for endring av det bygget nå.
Hun legger til at Godø har glemt at det også er en inngang i Dronning Mauds gate, så det er ikke så ille som han beskriver, mener hun. Sikkerhetsutfordringen må heller ikke undervurderes. Den skaper faktisk en del utfordringer i utformingen av et nasjonalmuseum, ifølge Bye.
Og selv om en del arkitekter og kunstfolk har vært kritiske, gjelder ikke det alle. Bye refererer til arkitekt Thomas Thiis Evensen, tidligere professor ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Han er meget entusiastisk, understreker hun. På Statsbyggkonferansen roste han bygget opp i skyene. Han mente det er kultivert, blant annet på grunn av stedstilpassingen av bygget, forteller hun.