Nyhet

Folkefinansiert klimahus

To klimavennlige bygårder i Västerås er de første folkefinansierte bygg i Sverige. Denne måneden flyttet de første beboerne inn.


Klimasmart, folkefinansiert, sosialt bærekraftig og billig, er nøkkelord for dette prosjektet til ETC Bygg i Västerås, Sverige. Illustrasjon: ETC Bygg

I begynnelsen av juni ble de første nøklene utlevert til beboerne i et nytt boligkonsept i Västerås, en og en halv time vest for Stockholm. Prosjektet er utviklet av ETC bygg.

Byggene er av østerrikske klimavennlig treveggelementer, blant annet fraktet med tog til byggeplass for å ha minst mulig klimaavtrykk. Tak og balkonger har solceller, som forsyner byggene selv og andre bygg med fornybar energi. I kjelleren står elbiler og elsykler klar til å bli booket og delt av beboerne – i felleshagen mellom de to frittstående bygårdene kan man i felleskap dyrke sin egen mat. I tillegg er altså byggene finansiert ved hjelp av folkefinansiering - såkalt «crowdfunding».

– Vi har ønsket å designe god bruksarkitektur på et høyt nivå ut fra klimainambisjonene våre, sier Joakim Kaminsky, arkitekt og sertifisert passivhusbygger, til arkitketen.se.

Sosial komponent

Kaminsky og kontoret Kaminsky Architecture, har vært involvert i design og byggetillatelser i prosjektet i samarbeid med arkitekt Hans Eek. Kamisnky forteller til arkitekten.se, som først omtalte saken, at bærekraftskravene har absolutt påvirket designet.

– De kompakte huslegemene og de store balkongene påvirker husenes karakter, sier Kaminsky.

Lignende bygg er planlagt i Malmö og Växjö. Boligprosjektet har også en sosial karakter. Lave energikostander, som følge av solcellene, gjør leiekostnadene lavere enn normalt.

– Jeg vil si at leietakerne får en uvanlig høy kvalitet i boligen sin for en lav leie. Både når det gjelder materialer, planløsninger og de store sideområdene for balkonger. Vår misjon er å vise at du kan bygge godt og bærekraftig til lav leie, sier Fredrik Fagerberg, byggentrepenør, som har jobbet tett på prosjektet.

Folkefinansiert byggeri

At bygget er folkefinansiert betyr at finansieringsmodellen også er innovativ, skriver arkitekten.se. Soleneregiselskapet ETC Solel startet i 2017 ETC Bygg, med en ambisjon om om å bygge energismarte utleiehus med rimelig husleie. Privatpersoner kunne da kjøpe såkalte «b-aksjer» i ETC Bygg med en garantert rente på to prosent i året. Hittil har 784 personer kjøpt slike aksjer til en samlet verdi på 80 millioner kroner. Det er disse pengene som har gjort byggeprosjektet mulig.