Flyvende teppe på Trygve Lies plass
De norske-spanske arkitektene MestresWåge seiret på Furuset-tomten i byromskonkurransen Nordic Built Challenge.

Faktaboks:
Nordic Built Cities-konkurransen ble lansert 7. oktober i fjor. Ferske og mer etablerte aktører ble oppfordret til å samarbeide om å utvikle nye løsninger for smarte, levelige og bærekraftige nordiske byer.
Teamene skulle bestå av medlemmer fra minst to av de nordiske landene.
Finalistene har mottatt 300 000 kroner for å utvikle sine bidrag.
Finalistene får muligheten til å delta i Nordic Built Cities Challenge Awards i København i november. Der deler en nordisk jury ut priser basert på løsningenes utviklings- og eksportpotensiale.
Prisvinneren mottar 500 000 kroner, andreplassen får 400 000 kroner og tredjeplassen får 300 000.
De fem andre konkurransetomtene er Sege park i Malmö, Kera, Espoo i Finland, Karsnes havn på Island, Hans Tavsens Park i København, og Åsside i Runarvik på Færøyane.
Les mer om prosjektene her.
Konkurransen har foregått parallelt i seks nordiske byer, og Trygve Lies plass på Furuset var den eneste norske tomten. I dag ble vinnerne offentliggjort. MestresWåge, som vant på Oslo-tomten, samarbeidet med Barcelona-kontorene SLP og MX_SI architectural studio, ifølge en pressemelding fra Nordic Innovation, en av arrangørene bak konkurransen.
– Vi har jobbet mye med å finne en løsning som gjør Trygve Lies plass til et fint sted å være, og som forenkler overgangen mellom transportmidlene i området. Vi håper selvsagt at prosjektet blir realisert, sier Magnus Wåge partner i arkitektfirmaet MestresWåge.
Flyvende teppe
Vinnerne får muligheten til å utvikle sin løsning i samarbeid med Oslo kommune, som er eier av Trygve Lies plass. Ambisjonen er å revitalisere torget og utvikle et grønnere transportknutepunkt for bydelen.
Arkitektene kom opp med idéen om et teppe som binder sammen de grønne områdene nord for plassen med det mer urbane og sterkt trafikkerte området ved bussterminalen i sør via en bro, formet som et flyvende teppe, derav prosjektnavnet «Flying carpet» Broen gir også tak for nedgangen til sykkel- og bilparkeringen under bakken.
Usikre på videre framdrift
Juryen mener at løsningen vil bli en sterk markør for hele området. Jurymedlem Gunhild Bøgseth, divisjonsdirektør i Bymiljøetaten, sier det i neste omgang vil bli tatt stilling til om kommunen skal gå videre med et forprosjekt basert på vinnerforslaget.
Forprosjektfasen skal blant annet klarlegge byggetekniske løsninger, kostnader, finansiering og gjennomføringsstrategi. Et forprosjektet vil kunne gjennomføres i løpet av 2017.
På tvers av landegrenser
Ifølge pressemeldinga er utgangspunktet for konkurransen en erkjennelse av at nordiske byer og kommuner møter samme type utfordringer når det gjelder å utvikle bærekraftige, smarte og levelige byer. Håpet er at konkurransen skal bidra til å løse utfordringene på tvers av landegrensene.
Nordic Built Challenge er en del av Nordic Built Cities-programmet, et fyrtårnprogram i det nordiske samarbeidsprogrammet for innovasjon og næringspolitikk som går fram til 2017. Programmet er i tillegg en del av et samarbeidsprogram om regionalpolitikk, det også aktivt til 2017. Danmark er ansvarlig for gjennomføringen i samarbeid med de andre nasjonale regjeringene, Nordisk ministerråd og Nordic Innovation.
– Med Nordic Built Cities Challenge har vi gjennomført en av de mest ambisiøse fellesnordiske byutviklingskonkurranser noen gang, der fokuset har vært på innovasjon og viljen til å gå nye veier i byutviklingen, sier Malin Kock Hansen, prosjektleder i Nordic Innovation.
«Dette er ikke en isolert arkitektkonkurranse, men en del av en ny, stor og viktig satsing for et grønnere Oslo, og ikke minst et større, nordisk prosjekt som handler om å vise frem og eksportere nordisk design og innovative løsninger til verden», skriver Nordic Innovation i pressemeldingen.
Juryens begrunnelse:
«Vinnerforslaget er et enkelt, formmessig og arkitektonisk godt prosjekt som også finner fremragende løsninger på logistiske utfordringer knyttet til kontakten mellom fotgjengere og offentlig transport.
Vinnerforslaget former Trygve Lies plass til et flyvende teppe som både separerer og kobler det store urbane rommet fra nord til sør. «Broen», som også er et tak over inngangen til bil og sykkelparkeringen, kommer til å bli en spennende form for hele området, og den deler plassen i mindre og mer intime rom.
Løsningen knytter den grønne parkområdet i nordenden med de urbane områdene i sørenden på en veldig smidig og elegant måte. Juryen oppfatter «the flying carpet» som veldig innovativt, med sine løsninger når det kommer til arkitektonisk og landskapsarkitektonisk instrumenter for grønn mobilitet.»
Fritt oversatt fra engelsk av Arkitektnytt