Nyhet

Ferskt Arkitektnytt på vei

Vi undersøker den mystiske Mies-prisen, hører podcast fra Bergen, varmer opp til Venezia-biennalen og kikker innom studentenes hjemmekontor.


– Det eneste vi har fått av informasjon, er at det er Nasjonalmuseet for arkitektur som nominerer, men det er litt mystisk for oss også, sier John Sanden i Sanden Hodnekvam, som er nominert til Mies var der Rohe-prisen 2022. Her sammen med partner Ingvild Hodnekvam. Foto: Sanden+Hodnekvam

Mies van der Rohe-prisen, EUs offisielle arkitekturpris, henger høyt. Vinneren får både heder og penger, og man er stolt over å bli nominert. Annethvert år kan vi lese om de heldige, men det har vært uklart for oss hvordan de norske prosjektene havner på lista over flere hundre nominerte. Hvem nominerer? Vi bestemte oss for å spørre dem som burde vite om dette.

Vi har også vært i Bergen og snakket med Hans-Jacob Roald, som har brukt store deler av karrieren på å dykke ned i historiske byplaner. Nå har han gjort det eneste riktige i disse dager, han har laget en podcast om sitt fagfelt. I jubileumspodkasten «Byplaner i Bergen» øser han av sin kunnskap.

Fag i krise

Hva gjør arkitekter dersom de ikke er arkitekter? Og hva kan alternative yrkesvalg etter arkitektutdanning si oss om fremtidens arkitektyrke? Boken «Architects after architecture – Alternative Pathways for Practice» prøver å nærme seg svaret. Vi har tatt en prat med redaktørene Harriet Harriss, dekan ved Pratt School of Architecture in New York, Rory Hyde, designekspert for ordføreren i London og foreleser ved University of Melbourne og Roberta Marcaccio, redaktør og foreleser ved Architectural Association i London. Boken beskriver et fag i krise, men staker samtidig opp veien for fremtidig innflytelse.

Det har vært et tungt år for studentene. Siden mars i fjor har skolehverdagen stort sett foregått bak skjerm. Vi har snakket med tre designstudenter og deres professorer om hvordan det er å kommunisere designfaget over nett.

I tillegg kan vi by på Ken Oppranns bilder fra byggingen av det nye Nasjonalmuseet, vi presenterer Helen & Hards prosjekt til den nordiske paviljongen på Venezia-biennalen, vi tar en nærmere kikk på hviterussisk arkitektpop, og vi har intervjuet landskapsarkitekt Johan Sandberg om revegetering, mens NALs fagsjef Camilla Moneta skriver om «stinkdyret i pikniken». Landskapsarkitekt Martine Knudsen tar for seg naturmangfold og Per Christian Opsahl, generalsekretær i Afag, peker på noen ubesvarte spørsmål i det relativt nylig lanserte Arkitektoppropet for å samle arkitektorganisasjonene.

Bladet er på vei til postkassene nå. God lesning!