Nyhet

Etablerer Toto arkitekter

Fire tidligere Lundhagem-ansatte vil gjøre det lettere for folk å tilnærme seg arkitekter, og satser på mer tverrfaglig samarbeid.


TOTO arkitekter, fra venstre: Saulius Bulavas, Adrian Rove Nordgård, Mille Mee Herstad (daglig leder) og Haakon Walderhaug. Foto: Simen Øvergaard

Fire arkitekter som alle kommer fra Lundhagem har brutt ut og startet nytt kontor. Toto arkitekter består av Saulius Bulavas, Mille Mee Herstad, Adrian Rove Nordgård og Haakon Walderhaug, som har vært i Lundhagem i mellom to og elleve år, og har alle jobbet på flere av kontorets sentrale prosjekter i perioden.

At de nå bryter opp og starter for seg selv handler om et ønske om å gjøre ting på en ny måte – på deres egen måte.

– Vi har snakket mye om at vi ønsker å utfordre hvordan folk tilnærmer seg arkitekter. Inntrykket er gjerne at kunder syns det er litt skummelt å ta kontakt med en arkitekt, og at det er en relasjon som trenger å ufarliggjøres, sier Haakon Walderhaug.

Walderhaug påpeker at for eksempel utlysninger om prekvalifiseringer nå gjerne etterlyser større team med bredere fagsammensetninger. Det syns han er helt riktig.

– Vi er interessert i å tenke nytt rundt hvordan man bygger, hvordan man skal bo, hvordan man skal tegne og tenke. Det å jobbe tverrfaglig, og hente inn kompetanse fra andre fagfelt i prosjekter, det har vi veldig troen på.

Som eksempel har de i etableringsfasen arbeidet tett med det nyoppstartede designfirmaet Smuss Studio.

Mer nøkterne hytter

Navnet Toto viser både til at de er fire personer, og at kontoret er etablert i 2022. Men ordet toto betyr også «helhet», understreker Walderhaug.

– Vi er opptatt av helheten, både i samarbeidet med kunder, og i samarbeid med andre fag.

Tidligere hos Lundhagem, og nå hos Toto, arbeider de fire arkitektene med flere hytteprosjekter. Man må se etter nye måter å tegne og bygge hytter på, mener Walderhaug.

– Vi må bort fra forestillingen om at alle har sine egne hytter som man bruker et par ganger i året. Vi trenger en ny tilnærming til det å ha hytte og å ta av naturen: Kanskje kan man eie sammen med andre, og dele hytta? Privatiseringen av naturen som hytteutbygging innebærer tror vi kommer til å bli en stor debatt i framtiden. Og med økte priser på både strøm og materialer vil man kanskje se en helt annen nøkternhet framover.

Nå etablerer de kontoret i Oslo og Helsinki.

– Det å satse i to land så tidlig i etableringen falt naturlig for oss, da kontoret har tilknytning til begge disse landene. Samtidig gir det oss større muligheter i form av prosjekter og samarbeid på tvers av landegrensene, sier Walderhaug.

Satser i nedgangstid

Det virker kanskje som et rart tidspunkt å starte opp et nytt arkitektkontor. De økte prisene, kombinert med en varslet lavkonjunktur, samt den stadig økende trenden med store selskaper som kjøper opp mindre kontorer, gjør ikke akkurat at det ligger til rette for nye satsinger.

– Vi tror det ligger mye kvalitet i å være et nyoppstartet arkitektkontor. Vi ønsker å kunne tilby kompetansen til et større kontor, med fleksibiliteten til et lite. Her ser vi mange muligheter, og det vil alltids være behov for arkitekter, også i utfordrende tider, mener Walderhaug.

– Man må bare tenke annerledes. Vi ser ikke så mørkt på fremtiden.

Har du skiftet jobb? Ansatt en ny kollega? På bransjeflyttefot? Send oss gjerne en e-post om hva som rører seg i arkitektenes arbeidsliv: arkitektnytt@arkitektnytt.no