Nyheter

En ropert til folket

I anledning NTNUs 100-årsfeiring har universitet gitt en 18 meter lang og seks meter høy lydskulptur kalt Talerøret til Trondheim by.


Roperten ferdig installert. Foto: Geir Brendeland

Lydskulpturen fungerer både som en megafon og et hørerør. Arkitektstudent Einar Bye konstaterer at akustikken inni er bra – i tillegg til at den ser bra ut:

 

– Jeg tror den vil fungere akkurat slik vi ønsket at den skulle, forteller han til Universitetsavisa.

 

Talerøret er et resultat av et prosjekt med stikkord "arkitektur møter musikk". Målet var å lage noe som kunne være en gave til byen i forbindelse med NTNUs jubileum.

 

– Som en ambassade for NTNU i sentrum

 

På innsiden er Talerøret lakkert i svart med høyglans speilende overflate. Opplevelsen av å være inne i det vil være preget av at både lys og lyd reflekteres med uforutsigbare virkninger. Ettermontering av en visningsskjerm inne i røret vil gi muligheter for eksperimentering med ulike former for visuelle projeksjoner.

 

NTNU mener gaven vil fungere som en ambassade for universitetet i Trondheim sentrum, og vil bruke den til forskjellige aktiviteter utover høsten. Den vil fungere som scene, filmlerret og arena for lek og eksperimentering med ulike kulturuttrykk.

 

Gruppen som har prosjektert installasjonen var ledet av Brendeland & Kristoffersen arkitekter AS. Studenter fra Norge, Frankrike, Italia, Island, Spania og Tyskland har vært med.

 

Den kjegleformete konstruksjonen er resultat av tverrfaglig samarbeid mellom fagmiljøer ved NTNU. Akustikk, musikkteknologi, produktdesign, bygningsteknologi og NTNUs sentrale administrasjon har vært med, i tillegg til SINTEF og Tresenteret. Den er produsert av Salthammer båtbyggeri as.

 

Les hele saken på universitetsavisa.no

Foto: Geir Brendeland
Foto: Geir Brendeland