Nyheter
Arkitektnytt på sykkel

- Du trenger ikke se ut som et insekt

Ikke bare utstyrsfrikene i spandex er målgruppen til Syklistenes landsforening (SLF).


Tandemsyklister fra 1947. Foto: Auburn Alumni Association/flickr.com
Ja til sykkel!

Arkitektnytt bidrar til byutviklingen. Vi mener at sykkel er en uovertruffen transportform. For å bedre syklingens kår i byene starter vi en ny nettserie om sykling i byen.

Hulda Tronstad Nydal, informasjonssjef i SLF, mener det skjer mye for syklistene i enkelte byer i Norge i dag. Politikerne har i Oslo, Trondheim, Kristiansand og på Jæren satt sykling på dagsorden. Derfor skjer det mye i disse områdene. I Bergen er det dessverre verre. Der står det litt stille, mener informasjonssjefen.

 

Informasjonssjefen forklarer at det offisielle målet for sykkelbruk i Norge er åtte prosent, i Oslo er det tolv prosent. I dag ligger den faktiske bruken på fire til fem prosent både Oslo og ellers i landet, sier hun, og refererer Transportøkonomisk institutts nasjonale reisevaneundersøkelse fra 2009. Bevilgningene som gjøres ligger langt fra den som er nødvendig for å oppnå målene, ifølge Nydal.

 

 

Hulda Tronstad Nydalen, informasjonssjef i Syklistenes landsforening. Foto: Syklistenes landsforening
Hulda Tronstad Nydalen, informasjonssjef i Syklistenes landsforening. Foto: Syklistenes landsforening

Selv om hun er positiv til det som gjøres i enkelte byer er Nydal klar på at det skjer alt for lite alt for sakte.

 

– Vi har en stor jobb å gjøre som nasjon med å bygge sykkelveier og vedlikeholde dem, sier hun. – Vi ser jo for eksempel i Oslo at det vil ta mange år før sykkelnettet når et tilfredsstillende nivå.

 

Sykkelveinettet i Oslo består av to nett. Det ene nettet er en slags sykkelekspressvei for pendlere og er ment for de som legger bak seg større avstander ut og inn av byen. Det andre nettet er finmasket og ment for småturer i nærmiljøet.

 

– Det er viktig at begge disse nettene fungerer. Syklistene er en mangefasettert gruppe med varierende behov. For å skape en sykkelkultur må man legge til rette for denne variasjonen.

 

Menn som er opptatt av utstyr

Apropos variasjon. Nydal innrømmer at SLF i dag er preget av mannsdominans.

 

– Det har vært en manneorganisasjon, med menn som er opptatt av utstyr.

 

Nå jobber de med å alminneliggjøre sykling. Det behøver ikke handle om utstyr.

 

– Syklisten er alt fra damen i skjørt til de som vil sykle langt, sier hun.

 

Inntil nylig har organisasjonen vært mest opptatt av det tekniske ved tilrettelegging for sykkel. De driver aktiv lobbyvirksomhet mot kommuner og statlige etater for å fremme sine sykkelpolitiske visjoner. Nå vil de legge større resurser i å bygge en sykkelkultur slik blant annet danskene har gjort.

 

Paris og London på vei opp

– Hvilke byer bør Norge se til for å lære mer om sykkel i by?

 

– Jeg var i Danmark i februar for å lære. Danskene viser oss blant annet at man kan se helt alminnelig ut, man trenger ikke se ut som et innsekt for å være syklist.

 

Nydal mener at Danmark er et veldig bra sykkelland, hun trekker fram byene og særlig København som forbilder. Hun mener allikevel at København overgås av Münster nord i Tyskland som hun ble positivt overrasket over etter å ha vært der på ferie.

 

– I USA er det Portland som er den beste sykkelbyen, vi har en ansatt som er der for å lære nå, legger hun til.

 

Mål og midler

Om satsingen i Norge mener Nydal at ting går for tregt.

 

– Det er dessverre ingen sammenheng mellom mål og midler i satsingen på sykkel.