Nyheter

Drømmeseier for Haugen/Zohar

Å tegne sosialt bærekraftige, billige boliger i hjembyen, er drømmen for Marit Justine Haugen. I dag gikk den i oppfyllelse.  


Vinnerforslaget «God morgen Alna» er forfattet av arkitektkontoret Haugen/Zohar. Med seg som konsulenter har de hatt Dronninga landskap og Steinsvik arkitektkontor. Illustrasjon: Arkitektene
Fakta FutureBuilt og Furuset

– Utbyggingen inngår i det tiårige programmet FutureBuilt, som går frem til 2020.

 

– Det skal realiseres 50 forbildeprosjekter med minst 50 prosent redusert klimagassutslipp og høy arkitektonisk kvalitet. De skal bidra til et godt bymiljø og være lokalisert nær kollektivknutepunkter.

 

– I Oslo er Furuset valgt som kommunens satsningsområde på klimavennlig byutvikling i FutureBuilt.

 

– Les mer om vinnerutkastet i Norske arkitektkonkurranser nummer 451 som sendes ut med januarnummeret av Arkitektnytt. 

Sammen med partner Dan Zohar, kollegene i arkitektkontoret og deres team av konsulenter vant hun den begrensete plan- og designkonkurransen for førstehjemsboliger på Furuset i Oslo med forslaget «God morgen Alna».

 

Førstehjem

Konkurranseutkastene skulle inneholde forslag til bruk av et offentlig bygg, Furuhuset. I tillegg ønsket man å få belyst løsninger for nye førstehjemsboliger på tomta for utleie til lokale unge voksne med ulikt behov for oppfølging. Kriteriene var at det skulle gjøres på en nøktern og økonomisk gunstig måte.

 

«Vertskapet» for konkurransen har vært Stiftelsen Betanien Oslo og FutureBuilt. Fire utvalgte team startet på oppgaven i august og leverte forlag 1. november.

 

Haugen/Zohar Arkitekter har forfattet vinnerforslaget i samarbeid med Steinsvik Arkitektkontor og Dronninga Landskap.

 

Topp med transformering

– Er det ikke kjempemoro? spør en glad vinner, Marit Justine Haugen. – Dette er rett opp kontorets gate, både boliger for ungdom og transformasjonsoppgave! 

 

Det aller viktigste for arkitektene har vært sosial bærekraft.

 

– Vi har tro på at det først og fremst er mennesker, og ikke bygninger, som skaper en trivelig bydel, sier hun.

 

Fellesrom i Furuhuset

I sitt forslag har Haugen/Zohar Arkitekter introdusert to kjedebebyggelser der det er lagt opp til ni identiske moduler i massivtre. Hver modul inneholder tre leiligheter, og til sammen blir det 27 nye boenheter. I tillegg kommer ni leiligheter i det eksisterende Furuhuset på tomta i Ulsholtveien 31.

 

Bydelen har til nå brukt huset som Familiesenter med helsestasjonsvirksomhet, åpen barnehage og gruppevirksomhet for fedre, mødre, barn og unge.

 

– I Furuhuset har vi åpnet hele førsteetasjen og laget et fellesrom. Vi ønsker at huset skal få en enda sterkere funksjon enn det har i dag. Beboerne skal kunne drifte huset og til og med tjene penger på driften, sier Haugen.

 

– Å bygge noe som ikke koster skjorta har vi stor tro på. Og det å tegne boliger i egen by?! Det er jo en drøm, sier arkitekten.

 

Gjenbruk og lokale ressurser

I juryrapporten er det lagt vekt på forslagets klare og tydelige situasjonsplan og at «God morgen Alna» har «den beste situasjonsplanen for området». Juryen er også glad for at forslaget «skaper et sammenhengende grønt område» på tomta.

 

«Det er ikke bare lagt vekt på miljøvennlig materialvalg,» understreker juryen. Det er også gjenbruk og samarbeid med lokale ressurser. «Det er vist flere energistrategier, blant annet et noe uvant forslag med luftsolfangere og bruk av glass som fasadematerial,» skriver juryen videre.

Planløsningene i Haugen/Zohars forslag til nye boliger på tomta i Ulsholtveien 31 er «nennsomt, nyskapende og dristig/utradisjonelt utformet,» skriver juryen. Illustrasjon: Arkitektene
Planløsningene i Haugen/Zohars forslag til nye boliger på tomta i Ulsholtveien 31 er «nennsomt, nyskapende og dristig/utradisjonelt utformet,» skriver juryen. Illustrasjon: Arkitektene