«Det store blå» kan bli høyest i Norden

I går ettermiddag slapp forsknings- og havselskapet REV Ocean nyheten om at de planlegger å bygge et rekordhøyt hus ved Fornebuporten på Snarøya, som ifølge selskapet skal fungere som Verdenshavets hovedkontor – World Ocean Headquarters.
«Det store blå» har huset på nærmere 200 meter fått som tilnavn, og bygget vil ruve cirka 80 meter høyere enn Oslo Plaza. «Det store blå» skal ha 60 etasjer, noe som gjør det til Nordens høyeste.
Svensk arkitekt
Det er det svenske kontoret Gert Wingårdh Arkitektkontor som vant den inviterte konkurransen mot tre andre kontorer.
"Det vinnande förslaget kännetecknas av dess skimrande blå yttre. Vi döpte huset till Det Store Blå. Hur himmelen speglas i fasadens glasvågor eller från vilken riktning byggnadens avtrappande volym betraktas kommer ge helt olika upplevelser av byggnaden", skriver de på sin hjemmeside.
Røkke og Jensen
Det er Kjell Inge Røkke og hans FP Eiendom som skal bygge skyskraperen til «hjertebarnet» REV Ocean, som Røkke tidligere donerte forsknings- og ekspedisjonsskipet Research Expedition Vessel.
Det er tidligere WWF-leder Nina Jensen som skal lede utviklingen av WOH, og som i går presenterte planene. Ifølge Aftenposten ber hun Bærum Kommune om å sette i gang reguleringsprosessen allerede denne uka.
– Vi har ingen tid å miste. Hvis vi skal sikre havet og miljøet for framtida, må vi handle raskt. Vårt mål er at Verdenshavets hovedkontor kan reguleres så raskt som mulig slik at det kan være ledende i gjennomføringen av viktige prosesser i bærekraftsagendaen, Erna Solbergs havpanel og FNs tiår for havforskning, sa Nina Jensen til Aftenposten.

Toppnivåkompetanse
Også statsminister Erna Solberg var tilstede under avdekking av den langstrakte modellen, som visstnok ble ble skipet inn fra Kina i all hemmelighet. Ifølge REV Ocean støtter allerede organisasjoner som UNESCO og FN Miljø, Havforskningsinstituttet i Bergen, Norsk polarinstituttet i Tromsø, WWF, Handelshøyskolen BI, Subsea Valley med flere, opp om WOH.
– Her kan toppnivåkompetanse fra hele verden samles under ett tak og bidra til flere bærekraftige løsninger for bruken av havets ressurser i fremtiden, sa statsministeren ifølge Aftenposten.
– Det blir et vakkert blått bygg, skal Solberg ha sagt under presseseansen.

Naboprotester
Ikke like positive er mange av naboene på Fornebu. Nestleder i foreningen Fornebo vel, Anne Greve, omtaler området Lagåsen som «en grønn lunge som er utsatt for press fra alle kanter» og uttrykker bekymring over skyggene høyhuset kan komme til å lage i området.
- Det er et område hvor det har bodd veldig mange kulturelle og politiske personligheter, som har hatt en enorm betydning for hele nasjonsbyggingen fra begynnelsen av 1900-tallet, sier Greve til NRK, og nevner blant annet at Fridtjof Nansens tidligere hjem, Polhøgda, er plassert i området.
- Det siste jordkloden vår trenger nå
Hun reagerer også sterkt på hvordan REV Ocean nå stresser på for en ny reguleringsplan.
- Dette er et prosjekt som vil få konsekvenser hundrevis av år fram i tid, advarer hun.
- Det siste jordkloden vår trenger nå, er at land skal konkurrere om å bli verdensledende. Vi må samarbeide om å løse de alvorlige problemene, ikke forsøke å bli bedre enn dem, sier Greve til Dagbladet.
Lei rike utbyggere
Hun får følge av styremedlem i Vestre Stabekk vel Jan-Christian Mollestad:
– I Bærum er vi lei av at rike utbyggere skal bestemme hvordan kommunen skal utformes. Gang etter gang setter utbyggere premissene, sier han til NRK.
– Med dette forslaget er vi i Bærum og Norge kommet til et veiskille. Å reise et enormt blått bygg som dette på en grønn plett som Snarøya, vil åpne alle sluser for å voldta luften også i Norge, fortsetter Mollestad.
Bauta
Gruppeleder for Venstre i Bærum kommune, Ole Andreas Lilloe-Olsen, er heller ikke særlig positiv, og hevder at bygget vil bli en bauta for Kjell Inge Røkke:
– Folk flest her i Bærum ønsker seg ikke dette. Dette er bygg som kun vil tjene Røkke. Jeg vil også ha havsenter i kommunen, men ikke på disse premissene, sier Venstre-politikeren til NRK.

Ikke tatt stilling
I kommunens planutvalg er stemningen annerledes. Nestleder i planutvalget i Bærum, Terje Hegge (H) sier til NRK at planene ser «spennende ut»:
– Hvis Norge tar et lederansvar med utfordringene som gjelder havet, og Bærum kommune kan bidra til dette, vil det være flott. Men vi har ennå ikke tatt stilling til planene.
Ordfører i Bærum, Lisbeth Hammer Krog (H), sier følgende til NRK:
– Jeg har ikke tenkt til å kortslutte den debatten nå, men ser frem til at det blir en god prosess og at kommunestyret skal avgjøre den saken.
Ingen bastard
I følge daglig leder i Aker-eide FP Eiendom, Torstein Storækre, er høyden kun et anslag det jobbes mot og han peker på forsvarlige økonomiske rammer som en av utfordringene:
- Det er bygningens slankhet som er viktig for oss, slik at det ikke skal bli stående som en bygningsmessig bastard, sier Storækre ifølge Dagbladet.
- At man går opp i høyden vil gi en konstant påminnelse om at vi må ta ansvar i havet, sier han.
Han legger til at prislappen på høyhuset vil variere med tanke på høyde og volum, men at det er antatt å koste omtrent tre milliarder kroner å reise bygget.