Nyhet

Dansk seier på Hamar

København-kontoret Atelier Lorentzen Langkilde vant konkurransen om nytt museumsbygg på Domkirkeodden på Hamar. – En tilgjengelig, inviterende og god tilpasset bygning, sier juryen om prosjektet «Shelter».


Prosjektet «Shelter», tegnet av danske Atelier Lorentzen Langkilde, vant arkitektkonkurransen om nytt mueseumsbygg på Domkirkeodden på Hamar. Illustrasjon: Atelier Lorentzen Langkilde

Anno - Museene i Hedmark inviterte i mars 2021 til arkitektkonkurranse for nytt museumsbygg på Domkirkeodden på Hamar. Onsdag ettermiddag ble det klart at vinneren er prosjektet «Shelter», tegnet av det danske kontoret Atelier Lorentzen Langkilde (ALL).

«Det nye museet er en tilgjengelig inviterende bygning som vil bli et godt tilpasset og velfungerende tilskudd til Domkirkeodden», heter det blant annet i juryuttalelsen.

– Arkitektoniske mestre

Det nye museumsbygget på Domkirkeodden blir nabo med Sverre Fehns «Storhamarlåven» fra 1973 og Lund+Slaatto Arkitekter (ved Kjell Lund) «Hamardomen» fra 1998. Dette arkitekturhistoriske nabolaget gjør konkurranseseieren ekstra stor, forteller Kristian Langkilde, partner i ALL, som er på Hamar i anledning offentliggjøringen.

– Det er selvfølgelig kjempestor glede ved vårt kontor, vi er spesielt stolte av å få lov til å tegne en bygning på dette flotte og viktige stedet for Hamar og og Norge som helhet. At bygget også ligger ved siden av arkitektoniske mestre som Sverre Fehn og Kjell Lund gjør æren bare enda større, sier Langkilde.

«Shelter» er en kjærlighetserklæring til hvordan landskapet møter Mjøsa, sier arkitekt Kristian Langkilde til Arkitektnytt. Illustrasjon: Atelier Lorentzen Langkilde

En kjærlighetserklæring

Domkirkeodden er også kjent for sitt unike kulturhistoriske middelalderlandskap med middelalderruiner og urtehage samt 60 antikvariske bygninger fra Hedmarken. Det nye museet skal bli et supplement til de andre byggene og huse utstillings- og publikumsfunksjoner, en restaurant, kontorer og arbeidsplasser for museets ansatte. Nybygget vil også fungere som en hovedinngang til museumsområdet.

Juryen mener vinnerprosjektet har nettopp tilpasset seg området rundt. «Den nye bygningens fremstår som en lavmælt arkitektur godt plassert i forhold til det vidstrakte kulturlandskapet rundt Mjøsa, til den gitte tomtens topografi og i forhold til de eksisterende bygningene på området», heter det fra juryen.

For Langkilde og hans kontor har det vært viktig å tegne et bygg som nærmest feirer omgivelsene.

– Vi har latt oss inspirere av både de eksisterende bygninger og landskapet der ute. Begge de to andre husene er overbygninger av eksisterende strukturer. Vi ville også lage en overbygning av landskapet. «Shelter» er derfor for oss en kjærlighetserklæring til hvordan landskapet, med sine grønne bakker møter Mjøsa, sier Langkilde.

«Glassfasaden gir den fantastiske panoramautsikten og vever inne og ute sammen. Under overdekningen suppleres det med lukkede veggskiver i massivtre etter behov der innsyn ikke er ønskelig», heter det i juryens beskrivelse. .  Illustrasjon: Atelier Lorentzen Langkilde

Et lite kontor

Atelier Lorentzen Langkilde (ALL) er ikke et stort kontor. I Norge har de tidligere tegnet Bodø Rådhus og et boligprosjekt i Arendal.

– Vi er et lite kontor, også i Danmark. Domkirkeodden blir derfor et riktig stort prosjekt i vår portofolio. Vi kjenner godt til Norge og liker å arbeide her. Nå gleder vi oss bare til å møte byggherre og krysser fingre for at vi kan gå i gang med det videre arbeidet umiddelbart.

Vinner og øvrige premierte:

Førstepremie - konkurransens vinner: 700 000 NOK
Motto: «Shelter»
Atelier Lorentzen Langkilde, København

Andrepremie: 300 000 NOK
Motto: «Hedmarkens hus»
Resell+Nicca / Fabel arkitekter, Oslo

Innkjøp: 100 000 NOK
Motto: «Samklang»
Lund+Slaatto Arkitekter, Oslo

Innkjøp: 50 000 NOK
Motto: «Pilgrimslåven»
Lipinski Architects / A.C.B. / Tobias Laukenmann, Malmø / KBH. / Stuttgart

Motto: «Skip»
Fredrik Lund og Martin Forsby, Trondheim, Stockholm / København

Motto: «Portmanteau»
Asas arkitektur, Oslo / Hamar

Motto: «Bakkehuset»
Thi & Dencker arkitekter, København

Motto: «Horisong»
RAM arkitektur, Lillehammer

Motto: «Poetry of Ruins»
Hald & Ravnborg, København

Motto: «Lysvev»
Studio Stove, Oslo

Motto: «Tresnitt»
Fjord arkitekter, Oslo / NMS Architecture, Penafiel, Portugal