Code-teamet vant med spektakulært interiør
Juryen i Kongsberg-konkurransen mener vinnerne gjorde et suverent grep med det indre rommet.

Kongsberg kommune ønsker å bygge en såkalt Kunnskaps- og kulturpark (KKP) på Vestsida, rett ved kirketorget og rådhuset i sølvbyen.
For å realisere prosjektet har kommunen inngått en samarbeidsavtale om KKP med Høgskolen i Buskerud og Buskerud fylkeskommune. I tillegg har de inngått en samarbeidsavtale med Bolten Eiendom AS om etablering av KKP AS, som skal ivareta rollen som eier og byggherre for Kunnskaps- og kulturparkprosjektet.
Målet for plan- og designkonkurransen var å finne fram til det beste prosjektforslaget for en blanding av et innovasjonsfremmende teknologisk læringsmiljø og en kulturarena midt i byen.
600 000 kroner til vinneren
Konkurransen ble gjennomført i to faser. Den første fasen var en åpen internasjonal prekvalifiseringskonkurranse. 49 grupper meldte seg til konkurransen.
Sju internasjonalt sammensatte grupper ble tidligere i høst invitert til fase to: BIG fra Danmark og L2 fra Norge med COWI fra Norge og NIKU ved Lars Jacob Hvinden-Haug; DISSING+WEITLING a/s fra Danmark, Tredje Natur ApS fra Danmark og Ljøterud-Ødegård Arlitekter AS fra Norge; HRTB fra Norge, Rodeo arkitekter fra Norge og Architectopia fra Storbritannia/Norge med Rambøll UK, Per Skaug (Trajan) og Grete Jarmund; Mecanoo international fra Nederland og Code fra Norge med Buro Happold fra Danmark; JST Arkitekter fra Norge, Brendeland og Kristoffersen AS fra Norge og Office of Architecture in Barcelona fra Spania; Dyrvik Arkitekter fra Norge og Dronninga Landskap fra Norge, og Narud-Stokke-Wiig fra Norge, SutherlandHussey fra Skottland med Buro Happold fra Storbritannia.
22. oktober offentligjorde at det var teamet med nederlandske Mecanoo International og norske Code med danske Buro som vant med forslaget «The silver factory». De øvrige deltakerne ble ikke rangert. Vinnerforslaget ble honorert med en premie på 300 000 kroner. I tillegg fikk alle de sju prekvalifiserte teamene et honorar på 300 000 kroner.
– Spektakulært interiør
Juryen begrunner sitt valg av vinner med at «The Silver Factory» er det forslaget som tydeligst viser et fellesanlegg for undervisning og kultur med en klar arkitektonisk profil. «Dette er et prosjekt som kan bli en virkelig kultur- og utdanningsattraksjon, både nasjonalt og internasjonalt», skriver de i juryrapporten.
Det suverene grepet er ifølge juryen det store indre rommet, som gir landskap i ulike nivåer i samsvar med tomtas terrengsprang. Det spektakulære interiøret gir «et stort potensial for sambruk av fellesfunksjoner og en overbevisende mulighet for en opplevelsesrik arena for læring, innovasjon og kultur».

Fasaden er basert på et slags byggekloss-prinsipp av lange, horisontale, etasjevise lameller som står vinkelrett på hverandre rundt fire vertikale kjerner. Prinsippet gir ifølge juryen et karakteristisk volum som både har en «helhetlig, flott ytre form, og er underdelt i en mindre skala».
Selv om miljøtiltakene i prosjektet er godt gjort greie for, og møter ambisjonene om å bygge et energieffektivt nybygg, kommenterer juryen at utkraginger og lange spenn kan være en miljømessig utfordring. Juryen mener likevel at dette er elementer som også kan gjøre bygget rasjonelt byggeteknisk.
Bredt sammensatt jury
Juryens medlemmer har vært (nevnt med tittel og hvem de er foreslått fra):
Juryleder Erik Løfsnes, sivilarkitekt MNAL, Bolten Eiendom AS; Ingebjørg Trandum, sivilagronom, planlegger, Kongsberg kommune; Kirsti Bleken, sivilarkitekt, Kongsberg kommune; Werner Isaksen, bygningsingeniør, Bolten Eiendom AS; Jan Erik Korssjøen, tidligere konsernsjef Kongsberg Gruppen, KKE KF; Siv Karin Andersen, student HiBu, Kongsberg kommune og HiBu; Joakim Kasin Jakobsen, Kongsberg Ungdomsråd, KKE KF; Einar Hagem, Lund Hagem Arkitekter AS, Norske arkitekters landsforbund, og Ellen Hellsten, Ghilardi+Hellsten Arkitekter, Norske arkitekters landsforbund.
