Nyheter
Idékonkurranse om Åndalsnes:

By og natur hand i hand

Et finsk-dansk og et dansk team fikk hver sin førstepremie i Rauma kommunes åpne idékonkurranse om utviklingen av sjøfronten og sentrum i Åndalsnes. 40 utkast ble tatt opp til vurdering.


Prosjektet til Karlsson/Tonboe roses for sine kontaktskapende løsninger mellom bebyggelse og landskap. Illustrasjon: Arkitekten
Utkastet til JAJA berømmes for sin bearbeidelse og foredling av Åndalsnes´ iboende kvaliteter. 
Illustrasjon: Arkitekten
Utkastet til JAJA berømmes for sin bearbeidelse og foredling av Åndalsnes´ iboende kvaliteter. Illustrasjon: Arkitekten

Oppgaven gikk ut på vise et framtidsperspektiv for byutviklingen  med full utbygging, og knytte forslagene til en tidshorisont og en gjennomføringsstrategi, ifølge juryens rapport.

 

Det ene vinnerprosjektet, tegnet av Kristina Karlsson og Pauliina Koskinen Tonboe fra Helsinki/København, bevarer og forsterker landskapselementene ved å foreslå ny bebyggelse på de områdene som i dag svekker kontakten fjell-by-sjø. Prosjektet etablerer i tillegg nye forbindelseslinjer.

 

Juryen fremhever også verdien av at forslaget behandler ideer og løsninger for hele tettstedet, også utenfor konkurranseområdet.

 

Blå-grønne byrom

 

Prosjektet til JAJA Architects fra København, som mottok delt 1.-premie, har ifølge juryen ”et godt gjennomarbeidet konsept for primærområdet” som har fanget inn et fremtidig Åndalsnes på en overbevisende måte. Naturen betraktes som byens største verdi, og løsningen samler byens utvikling innenfor et omkransende belte med ”blå-grønne” byrom som etablerer forbindelser mellom byen og landskapet.

 

 

”Beltet reintroduserer naturen i byen samtidig som det legger til rette for utviklingen av en kompakt byutvikling innenfor dette beltet”, forklarer juryen. ”Bykjernens nettverk av gater og plasser oppgraderes til å puste liv i byen.”

 

I forslaget til Jägnefält Milton fra Stockholm, som fikk 3.-premie, blir reiseliv og turisme tatt på alvor som en global vekstnæring. Stedets rolle som inngangsport til å oppleve og bruke naturen gjøres til det primære. Forslaget peker også på behovet for å skape nye elementer som styrker tettstedets spektakulære kvaliteter.

 

Fire prosjekter fikk innkjøp, blant disse var Hilde & frk. Hilde Arkitekter fra Oslo og KAP – Kontor for Arkitektur og Plan fra Stavanger.

 

I juryen satt blant andre sivilarkitektene MNAL Alv Skogstad Aamo og Elin Børud (begge oppnevnt av NAL) samt landskapsarkitekt MNLA Kari Johanne Flataker.