Nyhet

Bondegård på taket

Verdens største by-gård åpner på toppen av en messehall i Paris.


By-gården vil bli liggende på toppen av messekomplekset Paris Expo Porte de Versailles. Illustrasjon: Valode & Pistre

I Paris tas begrepet grønn by på alvor. Byen har allerede forpliktet seg til å ha plantet 100 hektar vegetasjon innen 2020, og på tak og i andre avkroker over hele hovedstaden dukker det stadig opp nye by-gårder med mål om å dyrke lokal mat for lokale innbyggere. I 15. arrondissement bygges nå en 14 000 kvadratmeter stor gård på taket til en ombygd messehall, verdens største i sitt slag.

«Storskala landbruk i by er ikke noe nytt i seg selv, med store anlegg i blant annet Haag, Detroit og Shanghai, men dette nye flaggskipet i Paris vil være banebrytende på flere måter,» skriver The Guardian.

En modell

Avisen har snakket med Pascal Hardy i selskapet Agripolis, som står bak satsningen. Han sier at deres mål er lage en globalt anerkjent modell for bærekraftig råvareproduksjon i by.

– De ferske råvarene våre vil bli brukt til å fø innbyggerne i byens sørvestre del, enten gjennom matkasse-løsninger eller via butikker, hoteller og kantiner. Slik reduserer man reiseveien til maten, sier Hardy.

Han understreker at det ikke vil benyttes skadedyrmidler eller kjemikalier på deres gårder, for å lage et fristed for biologisk mangfold. At den nye storgården skal være lønnsom er også et viktig poeng, sier Hardy til The Guardian:

– Hvis vi kan lage en modell som er kommersielt levedyktig, snarere enn å måtte stole på goodwill og subsidier, vil det hjelpe urbane gårder til å bli bærekraftige i seg selv.

Bondegården på taket av Paris Expo vil bli verdens største i sitt slag. Illustrasjon: Valode & Pistre

Et sted å være

Når gården står ferdig til neste år vil man også kunne nyte råvarene i en egen restaurant og bar med plass til cirka 300 mennesker.

– Vår visjon er en by der flate tak og forlatte overflater dekkes med disse nye voksende jordbrukssystemene, sier Hardy. – Hver og en av dem vil direkte bidra til å mate bymennesker, som i dag utgjør størstedelen av verdens befolkning.

I tillegg til gårdsdrift har stedets lokale innbyggere mulighet til å leie en egen grønnsaksflekk. 

Det er det internasjonale kontoret Valode & Pistre som har tegnet den ombygde messehallen i Paris Expo.