BIFF + Byarkitekten = god film
Hele fem arkitekturfilmer, med innledninger og debatt, står på programmet under Bergen internasjonale filmfestival, som starter neste uke.

Bergen Internasjonale Filmfestivalen (BIFF) er et årlig, kulturelt høydepunkt i vestlandshovedstaden, som trekker over 60 000 mennesker til kinosetene. For andre året på rad innlemmes arkitekturfilm i programmet, i et samarbeid med Byarkitekten i Bergen. I år vises fem filmer under festivalen, som går av stabelen mellom 25. september og 3. oktober.
Thomas Cook er rådgiver hos Byarkitekten i Bergen kommune, han forteller om et stort engasjement hos bergenserne i saker om arkitektur og byutvikling:
– Ut ifra våre erfaringer er det en enorm interesse for å diskutere byutvikling i denne byen. Det er bare å se på debattsidene i Bergens Tidende eller Bergensavisen, der både temperaturen og engasjementet i byutviklings- og arkitektursaker er høyt. Dette filmtilbudet er rettet mot et bredt publikum og er en fin inngang til arkitekturen for de mange kinogjengerne under BIFF, som kanskje ser filmer de ellers ikke hadde sett, sier Cook.

Opp med debatten
Et av Byarkitektens mandater er å formidle arkitektur og få opp debatten rundt faget. Foran visningene bys det dermed på både paneldebatt og innledninger fra arkitekt- og byutvikler-hold. Filmene på programmet er nøye utvalgt i samarbeid mellom BIFF og Byarkitekten:
– BIFF har folk som reiser verden rundt og ser kvalitetsfilm hele året, og de har øynene åpne for hva som kan passe på programmet vårt før de kommer tilbake til oss. Det handler om aktuelle problemstillinger og filmfaglige kriterier. I år byr vi på litt ulike filmer, som både går på den sosiale dimensjonen i byutvikling i filmen «Push», og det mer poetiske og litt arkitekt-nerdete i «Architecture of Infinity», forteller Cook.
Åpne rom
Sistnevnte film vises i Johanneskirken i Bergen, der prest Anna Bæckström Hovda vil delta i en panelsamtale med byarkitekt Maria Molden og arkitekturpsykolog Eirik Glambek Bøe den 29. september.
– Å vise film i Johanneskirken er et ledd i en annen agenda vi har, nemlig å åpne opp fine rom for publikum. Da vi stilte ut forslagene til plan- og designkonkurransen for Bryggen i Bergen, brukte vi for eksempel hovedrommet til Sentralbadet, et sted som lenge har vært lukket for offentligheten. Slik skaper man nye forbindelser mellom innbyggere og byen, avslutter Cook.