Nyheter

Bærekraftig bygd

Atsite landskapsarkitekter, Tuvalu arkitekter og Notch, teknologi og design vant arkitektkonkurransen «Verdsarvbustaden i Norddal». Prosjektet deres vil definere bygda, mener juryen.


Vinnerforslaget «Verdsarv Dalsbygda» av Tuvalu arkitekter, Atsite landskapsarkitekter og Notch, teknologi og design. Illustrasjon: Tuvalu arkitekter

Verdsarvbustaden er ett av syv pilotprosjekter i Framtidens bygder, og ligger i bygda Norddal, i randen av verdensarvområdet Vestnorsk fjordlandskap.

 

Sentralt i konkurransen om Verdsarvbustaden var det å utforske miljø og bærekraft i et lokalt perspektiv.

 

Todelt mål

Konkurransen ble lyst ut høsten 2012, i regi av Møre og Romsdal arkitektforening, med en ambisjon om å få fram eksempler på bærekraftige boformer og bærekraftig boligbygging på bygda.

 

Det var et krav om bruk av lokale, kortreiste materialer og annet byggetilfang. Trevirke skulle være hovedmaterialet.

 

Etter en åpen innledende del av konkurransen, ble tre tverrfaglige team ble valgt ut til å videreutvikle sine forslag. 21. juni ble forslaget «Verdsarv Dalsbygda» kåret til vinner.

 

Konkurrer og lær

I tillegg til å være en tradisjonell arkitektkonkurranse har konkurransen vært en læringsarena for deltakerteamene. Et todagers fagseminar var en del av prosessen for alle de tre prekvalifiserte teamene.

 

«[De] har fått hevet sin kompetanse på klimavennlig og bærekraftig prosjektering.», står det i juryrapporten.

 

Om de tre innleverte forslagene sier juryen at ingen av dem ga komplette svar, men at de samlet viser mange gode løsninger. Forslaget «Verdsarv Dalsbygda» trakk allikevel det lengste strået, fordi de etter juryens vurdering:

 

«…samlet sett har det største potensialet for å svare på de sammensatte intensjonene i

Verdsarvbustaden».

 

Ikke lett med lokalt virke

Vinneren fikk ros for en kompakt bygningskropp tilpasset et bratt terreng.  Likeså ble forslagets struktur, en pulserende utnyttelse av ute- og innearealer, trukket fram.

 

Juryen mener det er en styrke ved forslaget at det inkluderer både bofunksjon og næringsvirksomhet.

 

På et teknisk nivå er de også positive til valget av et tungt og avstivende bygningselement med varmelagringsevne i kombinasjon med trekonstruksjon.

 

Men enkelte av vinnerforslagets gode intensjoner om bruk av lokale materialer vurderes av juryen som mindre bærekraftig.

 

Blant annet mener de at bruk av kortreist osp som ytterkledning ikke fungerer i landsdelen. Til det er ospen i området for smal og ofte råtten innvendig, forklarer de.

 

Hele juryrapporten kan du se her.
.