Nyheter

Arkitektstudenter studerer mest i landet

– Det er fordi vi er mest inspirert, er den enkle forklaringen til arkitektstudent ved NTNU, Anette Helstad.


De fleste arkitektstudenter utvikler en genuin lidenskap for arkitektur. Dette gjør det vanskelig å skille interesse og hobby fra jobb og arbeid. Her arkitektstudenter fra 3. klasse på tegnesalen ved NTNU. Fra venstre: Sondre Høyvik Hilde, Ina Samdal og Kristian Møystad Bjørnland. Foto: Anette Helstad
Anette Helstad er leder i linjeforeningen Arkitektstudentenes Broderskap ved NTNU. Hun er ikke i tvil om hvorfor arkitektstudenter bruker mest tid på skolen. Foto: NAL
Anette Helstad er leder i linjeforeningen Arkitektstudentenes Broderskap ved NTNU. Hun er ikke i tvil om hvorfor arkitektstudenter bruker mest tid på skolen. Foto: NAL

Arkitektur- og landskapsarkitekturstudenter har høyest studieinnsats i landet viser en fersk undersøkelse fra Nasjonalt organ for kvalitet i utdanning (NOKUT).

 

I går la de fram tallene som viser at arkitektstudentene bruker 43 timer i uka på studiet, mens studenter ved lærerutdanningene og humanistiske fag bruker 25 timer i uka.

 

– Føles ikke som jobb

Anette Helstad (24) er tredjeårsstudent ved masterstudiet i arkitektur. Hun er ikke i tvil om hvorfor arkitektstudenter jobber mest.

 

– Det er fordi vi er inspirert av faget vårt og av mulighetene vi har innen faget. Inspirasjonen gir oss energi til å gi en innsats som ikke føles som jobb. På fritida er det mange som lager egne prosjekt og workshoper.

Helstad forteller at mange arkitektstudenter ønsker seg arkitekturlego og arkitekturbøker til jul, og at de fleste legger inn en befaring eller ti i løpet av ferieturen.

 

– Skyldes det opplegget lærerne og skolen legger opp til i studieforløpet?

 

– Lærerne legger opp til at studentene skal ta eget initiativ i studiet. Vi har ikke så mange forelesninger som ingeniørstudentene, men vi har tematiserte forelesninger knyttet opp til oppgaven. Når vi skal jobbe med en oppgave oppfordrer de oss til å finne inspirasjon fra ulike kilder. De oppfordrer oss blant annet til å gå ned på biblioteket, og vi har en dyktig bibliotekar som hjelper oss i å finne inspirerende bøker og litteraturhenvisninger, slik at vi ikke bare skal se på glossy prosjekter på Archdaily.

 

Helstad kan fortelle at det for mange var ganske overveldende å starte arkitektstudiet. I første og andre klasse nevnte lærerne prosjekter, arkitekter og arkitektbedrifter som om alle visste hvem de var.

 

– Det ga oss en kickstart på det store markedet og fagfeltet i arkitekturfaget.

 

– Hvorfor tror du arkitektstudenter jobber dobbelt så mye som for eksempel lærerstudenter?

 

– At vi jobber med egne prosjekter over lengre tid er den viktigste grunnen. Arkitektstudenter jobber på mange forskjellige måter. Vi trenger ikke å lese så lenge i teoribok. Vi kan undersøke gjennom skisser, jobbe i modell, sjekke internett, prate sammen og dermed få tips av andre. Selvsagt må vi lese teori vi også, men vi kan variere i større grad. 

 

– NAL må bli mer synlig på skolene

Helstad er også studentrepresentant i styret for Norske arkitekters landsforbund.

 

– Hva er den viktigste saken for deg som styremedlem?

 

– Det er å gjøre NAL synlig på skolene. Det er de i alle fall ikke på NTNU. Jeg har ikke vært på BAS eller AHO, og det er vel også bekymringsfullt ettersom jeg burde fungere som en samlingsrepresentant for alle skolene. Jeg vil bidra til å spre hva NAL kan gjøre for studentene ved de ulike skolene.

 

– Hvordan fikk du vite om NAL?

 

– Jeg ble rekruttert på en studentkveld i NAL-regi høsten 2011. Da gikk jeg i 1. klasse. Jeg tror ikke NAL har vært her siden. Det er viktig at NAL er tilstede ved skolene, også på NTNU i Trondheim og BAS i Bergen. NAL er tross alt en landsdekkende organisasjon og burde ha fokus på studenter utenfor Oslo også.