#archislavery
Selveste Alejandro Aravena og Elemental Architects er i skuddlinja for en verdensomspennende kampanje mot ubetalt arbeidskraft i arkitekturpraksiser.

Elemental var et av de første arkitektkontorene som ble navngitt av designer Adam Nathaniel Furman i en kampanje på Instagram som i starten het #archislavery, og som nå har skiftet navn til det litt mindre hardtslående og støtende #arch4all. Furman viste fram hvordan Elemental til enhver tid har hatt tre til fem ubetalte interns, som det heter på engelsk.
Kampanjen nådde for alvor offentligheten i forrige uke etter avsløringen av at arkitekt Junya Ishigami hadde arkitekter i ubetalte praksisstillinger på kontoret sitt. Japanske Ishigami fikk i februar det prestisjefylte oppdraget med å designe årets Serpentine Pavilion, som er en midlertidig struktur ved Londons Serpentine Gallery. I forrige uke ga galleriet Ishigami beskjed om å bare bruke betalte ansatte i prosjektet.
Favoriserer de priviligerte
I et epostintervju med Arkitektnytt forklarer Adam Nathaniel Furman hvorfor han initierte kampanjen på Instagram:
– Jeg begynte å poste på emnet etter å ha sett hvordan privilegerte studenter var i stand til å skaffe seg ekstremt gunstig erfaring på sine CV-er ved å ta enten veldig lavt betalte eller ubetalte praksisplasser på svært anerkjente kontorer. Jeg så også hvordan andre som ikke hadde råd, har tatt unødvendige og noen ganger ydmykende skritt for å ha råd til å være på slike steder, forteller han.
Furman skriver også at han selv har hatt fordel av dette systemet som praktikant.
– Da hadde jeg en følelse av uro og ubehag med tanke på konsekvensene av det systemet jeg var med på å opprettholde. Da jeg selv ble lærer, ble jeg for alvor klar over hvor uheldig dette er.
Furman har sluttet å være en aktiv del av kampanjen på grunn av mye motbør, noe av det personlig, forteller han.
– Har du vært i kontakt med arkitekter eller designere i nordiske land som er engasjert i samme sak?
– Jeg har blitt kontaktet av flere som enten har blitt tilbudt stillinger eller jobbet på kontorer med vilkår som de har oppfattet som urettferdige i et par skandinaviske land, ja.
– Vet du om noen av de store arkitektorganisasjonene som RIBA, AIA eller FPAA har tatt initiativ til å gjøre undersøkelser for å avdekke omfanget av tendensen?
– Det vet jeg ikke, men RIBA har kjørt en veldig hard linje mot slike praksiser. Diskusjonen i Storbritannia dreier seg nå om at lønnen skal være til å leve av. Det skal betales for overtidsarbeid og det skal ikke forekomme regelmessige, ulovlige arbeidstidssystemer.
Positiv målsetning
– Hva er den vanligste reaksjonen blant eiere og drivere av arkitektkontorer når de får motstand på dette?
– Ingen av kontorene jeg har henvendt meg til, har kommet med noen kommentar til meg direkte. Men jeg har hatt diskusjoner med folk som er uenige med meg, og de faller stort sett inn i to kategorier: De som mener ubetalte praksisplasser kun er ett eksempel på bransjens problematiske sider, så hvorfor fokuserer jeg bare på ett av dem. Så har du de som mener disse praksisplassene er et gode som skaffer unge arkitekter erfaring og opplæring, samtidig som kontorene får anledning til å eksperimentere mer enn de ellers ville gjort, sier Furman.
Han ser det siste poenget i land hvor det er gratis utdannelse, men er likevel veldig uenig, understreker han i eposten.
Furman forklarer hvorfor han droppet emneknaggen #archislavery:
– Jeg hadde en diskusjon med flere personer på Instagram, og noen fant emneknaggen støtende. Jeg tok umiddelbart grep og laget en ny, #arch4all, som uttrykker et positivt mål om å gjøre arkitektyrket med inkluderende, sier Furman, som forteller at det er en Instagram-konto som har restartet kampanjen. De kaller seg @archishame.
Elemental i hardt vær
Etter oppmerksomheten fra kampanjen, har det chilenske kontoret Elemental, ledet av Pritzker-prisvinneren Alejandro Aravena, annonsert at de slutter å bruke ubetalt arbeidskraft. Aravena hadde den prestisjetunge jobben som kurator for Venezia-biennalen i 2016.
Elemental har i arkitektmagasinet Dezeen kommet med et tilsvar hvor de forklarer at de ikke «hadde (...) råd til å betale» sine praktikanter. I eposten til magasinet forklarte de også at de alltid oppfordrer studenter og nyutdannete til å søke stipender for å dekke den tapte inntekten. De tilbyr også studentene bolig og har bedret de fysiske arbeidsforholdene for praktikantene sine de siste årene på oppfordring fra tidligere, ubetalte ansatte. Omtalen svir ekstra for Elemental, som det siste tiåret har oppnådd et renommé som sosialt bevisst, og som har hatt stor suksess med sine innovative, rimelige boligløsninger. Elemental har til sammen, gjennom de siste 16 årene, hatt 150 praktikanter.