Nyhet

– Vil gi et alternativ

Bjarne Asp og Gunnar Aasen Rogne er lei av ukritisk riving. Nå har de skrevet manifest og startet Alternative Arkitekter.


Bjarne Asp og Gunnar Aasen Rognes Alternative Arkitekter holdt pressekonferanse i Paleet P-hus torsdag ettermiddag. Foto Solveig Nygaard Langvad

I slutten av oktober la Bane Nor Eiendom fram Lund+Slaatto Arkitekters forslag for Strandgata 19, dagens Paleet P-hus ved Oslo sentralstasjon. 400 parkeringsplasser skal byttes ut med et 11.000 kvm stort næringsbygg over syv etasjer, som skal huse butikker, kontorer og restaurant. Bygget vil få Breeam Excellent standard og Bane Nor Eiendom ser på muligheten for å gjenbruke betongelementer fra dagens parkeringshus.

Men det er ikke alle som har falt pladask for dette forslaget, og Arkitektnytt rapporterer derfor mer eller mindre direkte fra øverste plan i Paleet parkeringshus ved Jernbanetorget i Oslo, hvor det er innkalt til pressekonferanse torsdag ettermiddag.

– Bane Nor Eiendom har gått ut i markedet og bedt om noe som ingen trenger, sier arkitekt Gunnar Aasen Rogne.

Lund+Slaattos vinnerprosjekt skal knytte seg til de omkringliggende historiske bygningene, Den norske Amerikalinjen, Tollkammerbygningen og Tollboden. Illustrasjon Lund+Slaatto Arkitekter

Syvpunkts-manifest

Sammen med arkitekt Bjarne Asp, har Rogne sett seg lei på det de mener er dårlig arkitektur. De kaller seg Alternative arkitekter, med slagordet «vi gir deg et alternativ». Rogne er seniorarkitekt og daglig leder, Asp er faglig leder, og sosialantropolog Sondre Sommerfelt, som er litt usikker på om han egentlig er med eller ikke, kaller seg alternativ styreleder. Manifestet har de publisert på en egen instagram-konto, og vi gjengir det her:

  • Når noen foreslår dårlig arkitektur bør vi lage et alternativ.
  • Alternativet skal først presenteres gjennom media.
  • Dersom tiltakshaver ønsker å kjøpe vårt forslag skal det koste kr 100.000,-. Ytterligere kostnader kan påløpe.
  • Alternativet skal aldri ta mer enn en kveld å utarbeide. Kveld regnes her som tidsrommet mellom kl. 16 og midnatt.
  • Alternative Arkitekter AS skal møtes 1 gang per måned.
  • Alternative Arkitekter AS skal være lønnsledende innenfor sitt felt.
  • Alternative Arkitekter AS skal aldri være med på Arkitektens Hjem.
Pressekonferansen fant sted på øverste plan av Paleet P-hus ved Jernbanetorget i Oslo. Foto Solveig Nygaard Langvad

– Det er bestillingen som er feil

– Da Bane Nor kjøpte dette bygget i fjor, sa jeg til Bjarne: «Dette går ikke, vi må lage et alternativ». Så da forslaget ble presentert forrige uke, satte vi oss ned og diskuterte, forteller Rogne.

Og med det ble Alternative Arkitekters første prosjekt født.

– Paleet p-hus ble kjøpt av Bane Nor for en milliard kroner for ett år siden. Bestillingen deres var å be tre veldig flinke arkitektkontor om å lage et forslag til en buss for tog-terminal og et kontorbygg. Vi vil understreke at vi har stor respekt for de bidragene som er levert inn, men at det er bestillingen som er feil. Det er ikke arkitektens skyld. Baard Schumann sa for noen år siden at «økonomer styrer verden, get used to it». I dette prosjektet styrer de rett mot grøfta, sier Rogne.

– Og hva er deres alternativ?

– Vårt alternativ er å ikke rive. Dette bygget er 35 år gammelt og består av prefabrikkerte betongelementer. Hvert tonn betong i bygget har 120 kg CO2-utslipp. Men Bane Nor sier at det lønner seg for dem å rive og bygge nytt. Arkitektene i Lund+Slaatto som presenterte forslaget for en uke siden, sa til Aftenposten at de håpet at Arkitekturopprøret blir fornøyd, fordi de har søkt å tilpasse seg nabobygget Amerikalinjen ved å treffe gesimslinjen og ha et lavmælt bygg. Men det bygget som står her i dag treffer gesimslinjen og er et lavmælt, sobert, fornuftig bygg, som fyller en viktig funksjon i byen vår, sier Rogne.

Alternative Arkitekters alternative forslag ble utarbeidet med kalkerpapir og tusj en tirsdagskveld i november. Foto Solveig Nygaard Langvad

– Økonomene kan ikke bestemme

Konseptet til Alternative Arkitekter heter Paleet parkeringshus AS, med slagordet «vi parkerer alt og alle».

– Og hva alt og hvem alle er, det er ikke opp til oss å bestemme. Men dagens bygg kan fint stå i 3-400 år og det er så robust at det kan tåle en atombombe. Vi kan fylle det med noe fornuftig og morsomt, noe som byen har bruk for. Hva det er, kan du spørre en organisasjon som Tverga eller bydelene om. De folkene som henger nede på Plata, kanskje de skal få plass her. Folk kan få fylle det med akkurat hva de vil for min del – men vi kan ikke fortsette å være et samfunn hvor økonomene får bestemme hva som er lurt, for de har ikke peiling på noe annet enn økonomi, sier Rogne.

– Er målet deres mindre riving?

– Det er målet til Bjarne, i hvert fall, sier Rogne, og fortsetter:

–Alle går og snakker om byreparasjon, som om byen er ødelagt. Men bare fordi det ikke ser ut som alt det andre i Fjordbyen, så betyr det ikke at det er ødelagt.

– Hvordan forholder dette seg til Arkitekturopprøret?

– Arkitekturopprøret er ikke så veldig opptatt av innhold. Det er rasende likegyldig for dem hva som er inne i dette huset, så lenge det har en fin fasade. Jeg tror ikke de var så begeistret for dette forslaget, selv om det nærmest er tegnet for å glede dem. Vi trenger mer robuste bestillinger, hvor politikere krever at alternativ til riving utredes, slik at ikke oppdragsgiver bare kan konkludere at riving er det mest lønnsomme for dem på kort sikt, sier Asp.

«Vi parkerer alt og alle» er slagordet for konseptet, som rommer mange ulike ideer til bruk av det eksisterende bygget. Foto Solveig Nygaard Langvad

Møtes en gang i måneden

På dette tidspunktet fisker Rogne noen skisser ut av bagasjerommet, resultatet av Alternative Arkitekters første arbeidskveld og altså grunnlaget for konseptet. Tusj og kalkerpapir – taktilt og lavterskel. Alt fra planer for bussgjennomgang til pølsekiosken til Rognes syv år gamle sønn, Pølse-Finn, er nedtegnet.

– Hele argumentet for å rive i dette prosjektet er at de må kunne kjøre buss gjennom anlegget – men det kan lett gjøres ved å flytte på noen elementer. Det er et veldig rasjonelt bygg og nesten helt søylefritt. Skal man rive alle hus fordi løsningene kan bli mer perfekte? Eller skal man prøve å få til noe som kommer byen til gode? Byen har mer bruk for et parkeringshus enn flere kontorer, og dette er kanskje et rart rom, men det kan likevel huse folk som trenger et sted å være. Så får vi se om Bane Nor er interesserte i å teste ut et alternativ – vi inviterte dem hit i dag, men de kom ikke, sier Rogne.

I manifestet står det at dere skal møtes en gang i måneden. Er det nok til å besvare alle forslag til det dere mener er dårlig arkitektur?

– Nei, men vi kan ikke fikse alt. Vi har et par andre prosjekter i kikkerten, men nå er det en måned til neste møte. I det neste prosjektet vi har sett oss ut, må kommunen på banen, sier Rogne.

Verken billig eller lurt

I en epost til Arkitektnytt skriver Bane Nor Eiendom, ved prosjektsjef Knut Yngve Larsen:

«Å bygge om er oftest bedre enn å rive, men for Strandgata 19 er det dessverre verken billig eller lurt å bygge om. Grunnen er at etasjehøydene fungerer for parkering, men ikke noe annet. Ingen vil ha flere biler i Oslo. Å få flere kontorer ved Oslo S er derimot viktig for at flere skal kunne reise kollektivt til og fra jobb. Både kommunen og arbeidsgivere etterlyser det. Vi bygger et hus som skal stå i flere hundre år. Vi ser på å gjenbruke betongelementene fra dagens parkeringshus og bygger til Breeam Excellent standard.»