Konkurranser

120 hours-vinner realisert i Kina

Årets vinner av verdens største arkitektkonkurranse for studenter, 120 Hours, har blitt realisert i en liten bygd i Sør-Vest-Kina. Masterstudenter fra AHO har vært prosjektansvarlige.

Skolen i LianMeng: Vinneren av årets 120 Hours er et multifunksjonelt og fleksibelt konsept som er utarbeidet med tanke på uforutsette situasjoner. Her kan barna lese, spise og og leke. Foto Jakub Andrzejewski

Vinnerprosjektet «In’n’Out Village» er et fullskala arkitekturprosjekt på en barneskole for Buyi-minoriteten i det sørvestlige Kina. Det består av 19 paviljonger og er designet for å gi barna fasiliteter til å lese og spise i løpet av skoledagen. Konseptet er utviklet av Agnieszka Kołacińska og Jakub Andrzejewski fra The Warsaw University of Technology i Polen. I løpet av høsten har åtte studenter fra AHO videreutviklet prosjektet i samarbeid med de polske vinnerne. Sammen reiste de til Kina og bygde det i skolegården til LianMeng-skolen, i en liten fjellbygd utenfor Puan City i Guizhou-provinsen.

Seks uker i Kina

Tarjei Svalastog, masterstudent ved AHO, forklarer at han sammen med sju andre arkitektstudenter har hatt ansvaret for realiseringen av prosjektet. I høst har de vært seks uker i landsbyen LianMeng for å videreføre og bygge vinnerforslaget. 

– Det var veldig flott å være der, sier Svalastog. – Men også veldig uforutsigbart. For eksempel så ikke tomten ut som den gjorde på tegningene, på grunn av svært unøyaktige mål. Det sto også en bygning der fra før, midt i det vi trodde var vårt byggeområde. Vi kunne ikke rive den, for den inneholdt skolens eneste toalett.

Svalastog sier de dermed måtte tegne om det hele da de kom dit, men at vinnerforslaget er utarbeidet nettopp med tanke på denne type uforutsigbare situasjoner.

– Vinnerforslaget er veldig fleksibelt, sier han. – Det er løse moduler, eller paviljonger, som er satt i et mønster. De er multifunksjonelle, det vil si de skal fungere til spising, lesing og lek. Vi har jobbet med det som en urban plan, slik det var beskrevet i konseptet til vinnerne. 

Tarjei Svalastog, masterstudent ved AHO, har vært i Kina sammen med sju medstudenter og realisert årets vinner av 120 Hours. Foto Hanna Hovland Johanson

Bindinger

Svalastog forklarer at den kinesiske staten er i ferd med å urbanisere dette området, at de jevner fjell for å bygge motorvei bygger i stor skala. Det var i denne forbindelse at den Beijing-baserte arkitekten og jurymedlem for 120 Hours, Tran Kinh Manh, satte konkurransevinnerne i kontakt med Buyi-minoriteten.

– Man ønsker vel at det skal bli mer teknologisk og turistvennlig, sier Svalastog. – Alle sier at dette er et fattig område, men til tross for dette, hadde de mye ressurser, så vidt vi kunne se. Maten er sykt mye bedre enn i Norge. De hadde treverksted og skredder som klarte å lage tekstiler kjempefort. De hadde ikke mye penger, men de fikk ting gjort.

Masterkurs uten lærere

Svalastog sier at de etter noe om og men lyktes i å få godkjent prosjektet som et selvprogrammert masterkurs som inngår i utdanningen.

– Det er en ukonvensjonell måte å ta masterutdannelse, sier Svalastog. – Vi har ikke hatt noen lærere, men stort sett gjort alt selv. Vi fikk noen veiledning av Magnus Asker Pettersen, Hans Martin Frostad Halleraker og Peder Brand, som har grunnlagt 120 Hours.

Svalastog forklarer at det har vært AHO-studentenes rolle å videreutvikle det polske vinnerforslaget, i samarbeid med de polske studentene. I tillegg har de hatt det fulle ansvaret for prosjektet, også å hente inn sponsorpenger.

– Men det har vært et tett samarbeid med de polske vinnerne. De er i fulltidsstudier, så de har ikke hatt tid til å være med tilstrekkelig mye. Vi startet med å dra til Warszawa, der vi hadde en uke sammen med de to vinnerne.

Prosjektet vises i en utstilling på ROM for kunst og arkitektur, Maridalsveien 3, fram til den 17. desember.

Deltakere i prosjektet har vært Bjørnar Andersen, Jakub Andrzejewski, Torfinn Truchs Erga, Johanne Hoffmann, Hanna Hovland Johanson, Agnieszka Kołacińska, Sindre Nordli Skjeggestad, Tarjei Svalastog, Kathrine Vangen og Seweryn Zawada.