NIL og NLA kritiske til NAL-vedtak
NAL ønsker å åpne for interiør- og landskapsarkitektmedlemmer dersom de kommende uravstemningene stopper en ny organisasjon. Det vekker reaksjoner.


Representantskapsmøtet i NAL skal 8. mai si ja eller nei til et to-trinns vedtak som sikrer videre fremdrift. Det ble klart etter et vedtak i NALs styre fredag.
Trinn 1 er å si ja til å etablere en ny, felles organisasjon, forutsatt et ja i alle uravstemninger om spørsmålet i NIL, NAL og NLA i juni. Det andre trinnet slår inn dersom det ikke oppnås 2/3 flertall i alle tre organisasjoner, og gir NAL-styret fullmakt til føre prosessen videre. NAL-styret ønsker å åpne for medlemmer fra alle tre faggrupper, altså gitt at prosessen slik den nå er planlagt, stopper opp.
Å åpne NAL for alle faggrupper forutsetter 2/3 flertall i NALs representantskap. Mye kan tyde på at kan også kan avholdes en ny uravstemning om hvorvidt organisasjonen skal endre vedtektene og åpne for interiør- og landskapsarkitekter.
Her er styrets vedtak slik det er gjengitt på NALs hjemmesider:
«Dersom det ved uravstemning ikke oppnås 2/3 flertall i alle tre organisasjoner, videreutvikles NAL for oppnå målsettingen i beslutningsgrunnlaget. Dette innebærer skifte av navn (arbeidstittel: Norges Arkitekter) og mindre justeringer i grunnlaget. Det reviderte grunnlaget styrebehandles e-postalt, og forelegges deretter Representantskapet for godkjenning 8. mai. Forutsetning for ikrafttredelse av dette vedtaket er at saken fremlegges NALs medlemmer til uravstemning og at det ratifiseres med minst 2/3 flertall.»
NIL med tydelig kritikk
Både NIL og NLA er sterkt kritiske til NAL-styrets vedtak, og mener NAL burde holdt seg til den opprinnelige planen.
– Vi er kritiske til totrinnsløsningen og ønsker å holde oss til den opprinnelig planlagte prosessen med et felles beslutningsgrunnlag for en ny felles organisasjon, er NIL-president Siv Sennesets reaksjon på NALs vedtak.
– Vil NIL fortsatt ønske å være med på å danne en ny organisasjon dersom NLA sier nei og NAL fortsetter arbeidet?
– Det må NIL ta stilling til når den tid kommer. Først ønsker vi nå å ha en dialog i styringsgruppen slik at alle tre organisasjoner setter seg ned og ser på dette sammen. Jeg har tatt initiativ til et møte tidlig denne uken, sier NIL-presidenten.
– Ser du for deg noen annen løsning enn den NAL skisserer dersom NLA-medlemmene sier nei en gang til?
– Hvis det ikke blir 2/3 flertall i alle tre organisasjoner er det opp til NAL hva de ønsker å gjøre med beslutningsgrunnlaget, men vi ønsker å bli enige om hva som er mest hensiktsmessig for alle tre organisasjoner og hele organisasjonslivet i vår bransje. Dersom NAL må åpne opp på den måten, må en ny prosess starte opp hvor vi må få lov til å være i dialog med dem. Det er ikke en beslutning som kan tas så raskt, sier Senneset.
– Dette innebærer en tydelig kritikk av NALs vedtak nå?
– Ja, det gjør det, men det er derfor vi nå oppfordrer til dialog med resten av styringsgruppen.
Ber NAL skrinlegge planen
NLA-president Aase Hørsdal er skuffet over NAL-styrets vedtak.
– At NAL kommer med dette i etterkant av NLAs årsmøte 18. april, framstår som uryddig. Denne forutsetningen burde vært kjent for våre medlemmer før avstemningen. Vi har ikke på noe tidspunkt diskutert dette alternativet i arbeidsgruppa, sier hun og fortsetter:
– For god ordens skyld og for videre godt samarbeid, ber vi om at dette initiativet legges dødt.
Hørsdal stiller spørsmålstegn ved hvorfor ikke dette ble kommunisert som et åpent alternativ i utgangspunktet.
– Hvorfor tok ikke NLA selv opp dette alternativet, hvis det hadde vært viktig for dere i beslutningsprosessen?
– Hvorfor skulle jeg det? Vi har ikke tenkt tanken engang. Jeg har frontet et mulig samarbeid med sammenslåing, og er president for NLA, sier Hørsdal.
Kim Skaara var ikke tilgjengelig for kommentar i ettermiddag, men Arkitektnytt vil så raskt som mulig publisere et intervju med NAL-presidenten.
Bildetekst