Debatt

Trump og kitschen

Jan Carlsen, arkitekt, lærer, skribent og forfatter. 24. februar 2020

– Trumps sult etter å skaffe seg et ettermæle som en allmektig statsleder er grenseløs, skriver arkitekt Jan Carlsen.

Foto: privat

Følgende tittel og ingress på artikkelen ”- Gjør USA vakkert igjen” i arkitektnytt.no, signert Torbjørn Tumyr Nilsen 18.februar 2020, er en presis sammenfatning av den stormannsgale presidentens higen etter å framstå som landsfader på alle samfunnsområder: ”Donald Trump vil ha penere offentlige bygg og går til angrep på moderne arkitektur. Nå gir han presidentordre om kun å bygge nyklassisistisk arkitektur.”

Vi husker hvordan Prins Charles skapte et stort og langvarig rabalder da han i sin tid holdt en tale under en gallamiddag for det britiske arkitektforbundet hvor han hudflettet samtidsarkitekturen, hevdet at man måtte lære av  den historiske bygningsarven og - i likhet med Trump - havnet i den pinlige kitsch-fellen med sitt forsøk på å skape en alternativ landsomfattende arkitekturbevegelse.

Som man vil huske fikk prinsens tilbakeskuende felttog en viss gjenklang her i landet, blant annet med etableringen av INTBAU, ledet av juristen og ”stedsaktivisten” Audun Engh som ifølge Wikipedia ”arbeider for tradisjonell arkitektur og byggeskikk” med den begrunnelse at modernismen er ”en ideologi som bør bekjempes”.

At president Trump nå går til angrep på den nye byggemåten, etter å ha sablet ned pressefriheten, juristenes uavhengighet og posisjonerer seg på mange andre samfunnsfelt, viser bare at hans sult etter å skaffe seg et ettermæle som en allmektig statsleder er grenseløs. 

Man kan si hva man vil om den 58 etasjer høye skyskraperen Trump Tower på Fifth Avenue på Manhattan, innviet i 1983, men et eksempel på livskraftig modernisme er den ikke. Snarere en sjelløs klisje i finanskapitalens ånd, så langt fra de folkekjære høyhusene Empire State Building og Chrysler Building som det går an å komme. Byggherren Trump var blindet av åttitallets Ronald Reagan-ånd, slik han i dag vil at arkitekter med offentlige oppdrag skal skape Det hvite hus-kopier, ja trolig stiller han snart det samme kravet til private byggverk også.

Bør Norske Arkitekters Landsforbund solidarisere seg med søsterorganisasjonen American Institute of Architects i USA - som har protestert mot forslaget til Trump - og sende en støtteerklæring til AIA - som tar avstand fra presidentens ordre? Ja det ville være på sin plass mener jeg, hva syns NAL-styret om dette forslaget?