Debatt

Riksrevisjonen og AHO

Karl Otto Ellefsen // Rektor AHO 21. oktober 2010

Nyhetsoppslaget onsdag 20.10 på Arkiteknytt.no om Riksrevisjonens kritikk av AHO smaker av nettjournalistisk hastverk og trenger en presisering:

Riksrevisjonen har ikke lagt fram en egen rapport om AHO. Det hele dreier seg om det årlige ”Dokument 1” der rapport fra revisjonen av all statlig virksomhet legges fram for Stortinget. AHO hører i år til den gruppen som får merknader til sitt regnskap – slik tilfellet også er med for eksempel NAV og Forsvarsbygg. Revisjonen av institusjoner under Kunnskapsdepartementet er omtalt i et eget kapittel. Mange universiteter og høgskoler har fått merknader og blitt omtalt i dokument 1 i de senere årene.

 

Kritikken mot AHO dreier seg om regnskapskvalitet og kvalitet i regnskapsteknisk arbeid. Ingen form for misligheter er avdekket. En av konsekvensene av manglende regnskapskvalitet og derav manglende trygghet i budsjettoppfølging, er at AHO overskred sine budsjetter de to siste årene (ikke de tre slik Arkitektnytt skriver). Relativt sett er overskridelsene små. AHO har måttet ta ca. 3,5 millioner kroner av sitt 2010-budsjett for å betale sin ”gjeld” til staten. Innsparingene er tidsavgrensete og har skjedd uten at det har gått vesentlig ut over undervisningstilbud eller forskningsinnsats. Tiltakene for å bedre regnskapskvalitet og derved kvalitet i budsjettoppfølging er mer grunnleggende og innebærer omorganisering, tilføring av ny kompetanse og endring i ledelsesansvar. AHO ble klar over situasjonen og riksrevisjonens vurdering i februar 2010, og omstillingene har selvfølgelig preget skolen hele året. Tiltakene som er satt i verk er også omtalt i Riksrevisjonens dokument 1.

 

Riksrevisor Kosmo har neppe – slik oppslaget på Arkitektnytt.no kan forstås – uttalt seg direkte om AHO da han sier at ”Man forventer at kassa fylles opp igjen når man har brukt opp pengene. Slik er det ikke lenger med nye systemet for finansiering av høgskoler og universiteter. Jeg tror vi står overfor et kulturskifte”. Det er lenge siden universiteter og høgskoler i løpet av året med suksess kunne rope eller tigge om tilleggsbevilgninger. AHO har verken bedt om eller fått tilleggsbevilgninger i de 15 årene. Derimot blir kravene til rapportering, systemkrav ved økonomiforvaltning og generelt sett behov for spesialkompetanse i forvaltning stadig sterkere, og gjør det tungt og økonomisk sett vanskelig å drive et faglig ambisiøst lite spesialuniversitet.

 

Jeg refererer til fyldig dekning av saken på vår hjemmeside www.aho.no