Organisasjonsdebatten - en oppsummering
Noen mener at prosessen har vært kaotisk til nå. Det er å ta vel hardt i. Det har utvilsomt vært en langdryg og komplisert sak, og vi er ennå ikke i mål.
Vi har støtt på en del utfordringer underveis, noe som ikke er helt uvanlig i organisasjonslivet. Det har også tidvis vært mye debatt, noe som selvsagt ønskes velkommen. La oss kort oppsummere debatten til nå, før de fleste av oss går inn i feriemodus:
Da samarbeidsprosjektet med AFAG, NAL, NIL og NLA startet høsten 2012, var det relativt stille blant medlemmene. Noen få tok til orde for at Arkitektbedriftene også måtte være med. De takket imidlertid nei.
Først da sluttrapporten ble ferdig våren 2014 begynte den første debattrunden for alvor. Mange mente det svært problematisk at Norges Arkitekter skulle være både en fagorganisasjon og en fagideell organisasjon. For NLAs medlemmer var det ekstra upopulært da mange av deres medlemmer var godt fagorganisert andre steder og derfor ønsket valgfrihet i dette spørsmålet. Dette var mye av årsaken til at NLAs årsmøte sa klart nei til samarbeidsprosjektet. Det resulterte i at NAL og NIL også ønsket å se nærmere på en frivillig fagorganisering. Det falt AFAG tungt for brystet, hvoretter de trakk seg ut av samarbeidet.
Medlemshøringen i november viste at et snitt på 60% av medlemmene i NAL, NIL og NLA var prinsipielt for en ny felles organisasjon for alle arkitektfagene. Det var ingen debatt omkring det spørsmålet, ei eller resultatet av målingen.
Da det i desember 2014 igjen ble klart at NLA ville bli med videre i samarbeidsprosjektet, denne gang som en ren fagideell organisasjon sammen med NAL og NIL, var det også lite diskusjon. Først i februar/mars i år var det en del kritiske stemmer i NLA som ga utrykk for at det var bedre å styrke egen organisasjon enn å risikere mindre synlighet og innflytelse i et større fellesskap.
Det var først da beslutningsgrunnlaget ble ferdig i midten av mars at debatten startet på nytt.
Forslaget om å profesjonalisere representantskapet med uavhengige representanter har møtt kritikk. Det har også utløst en diskusjon om lokalforeningene svekkes som en konsekvens av dette. Det har i debatten også vært etterlyst større hensyntagen til lokalforeningenes autonomitet i ny felles organisasjon. Sammenslåing av TAF og NoTA har også møtt motstand. Særlig fordi disse foreningene ikke ble tatt med på råd om dette i forkant.
Forslaget om å åpne for at yrkesaktive medlemmer over normal pensjonsalder skal betale full kontingent har også vakt reaksjoner. Her er det særlig ordningen med dokumentasjon av årsinntekt som er blitt kritisert for å være byråkratisk og lite hensiktsmessig.
I NLA ble det opprør da årsmøtet besluttet å ikke legge saken ut til uravstemning. I løpet av kort tid ble det samlet inn 115 underskrifter med krav om uravstemning. Det vitner om at det finnes engasjement i saken. Utfallet i NLAs årsmøte ble 197 JA, 169 NEI og 19 blanke stemmer.
NIL har på sitt årsmøte protokollført ønske om å revurdere styresammensetningen i ny felles organisasjon. Dette med bakgrunn i at det er lagt opp til kun ett styremedlem fra interiørarkitektene. Utfallet i NILs årsmøte ble 124 stemte JA og 1 NEI til ny organisasjon.
Det som har vært mindre bra er beskyldninger om dårlig retorikk og unødig personfokus.
Sånt skjer imidlertid når det blir gjentatte ordvekslinger mellom få debattanter.
Av totalt ca. 5600 medlemmer i alle tre organisasjoner, er det kun et titalls personer som har deltatt i debatten. Det er bemerkelsesverdig, tatt i betraktning at dette er et av de viktigste sakene i organisasjonenes historie.
Det har også vært lite debatt om den faglige visjonen om en felles arkitektfaglig organisasjon. De fleste innleggene har omtalt formaliteter og prosess.
Etter sommerferien vil styringsgruppen for samarbeidsprosjektet komme sammen og drøfte om noe av grunnlaget skal revurderes på grunnlag av den kritikken som er fremkommet. Da vil det i så fall bli satt av tilstrekkelig tid, slik at lokalforeningene i større grad kan involveres i prosessen. Deretter skal de avholde sine lokale avstemninger, før overordnet uravstemning avholdes for alle medlemmene i alle tre organisasjoner.
La oss håpe høsten frembringer en god debatt mellom engasjerte medlemmer om organisasjonenes fremtid. Det er gjennom meningsbrytning og gode diskusjoner vi kan komme frem til de beste løsningene.
God sommer!