Debatt

Norske arkitekter i Tyrkia

Arkitektbedriftene i Norge, v/Egil Skavang og Peter Butenschøn 9. mars 2016

En gruppe norske arkitektkontorer er nå organisert som et bedriftsnettverk, finansiert av Innovasjon Norge, for å opprette dialog og samarbeid med tyrkiske arkitekter og utbyggere. Dette er en oppfølging av kontakter etablert under det norske statsbesøket i Istanbul høsten 2013. I mars reiser en gruppe igjen til Istanbul, Europas største og raskest voksende by, for samtaler og forelesninger, under tittelen ”Architecture in Two Countries: Initiating a Dialogue Between Norway and Turkey”.

 

Under besøket i Istanbul vil vi ha møter med den lokale Turkish Union of Architects, Urban Land Institute, organisasjonen GYODER for eiendsomsutvikling, og Mimar Sinan Fine Arts University, og vi vil forelese ved arkitektskolen ITU.

 

Vi tror en slik dialog kan være viktig nå, for begge parter. Tyrkia, i Europas utkant, er et samfunn under rask endring og med betydelig vekst. Det politiske landskapet omskapes, demokratiske normer utfordres, og regjeringens problematiske holdning til menneskerettigheter er velkjent. Vi vet samtidig at arkitekter og byplanleggere har hatt viktige stemmer i byggingen av et moderne tyrkisk samfunn. Den tyrkiske arkitektforeningen har bedt om internasjonal støtte i arbeidet med å forsvare arkitektenes rettigheter som nå trues av nye tyrkiske lover.

 

I en slik situasjon tror vi at et kollegialt samspill kan ha en betydning. Vi tror en presentasjon av de kvaliteter som oppebæres av et norsk fagmiljø kan virke inspirerende. Og vi tror det norske arkitektmiljøet vil kunne lære mye av å oppleve og diskutere hvorledes fag utøves og idealer utvikles i andre land, også i land som er høyst ulike vårt eget.