Konstruerte motsetninger
Ketil Kiran påstår i sitt debattinnlegg 17. mai at et nytt felles forbund innebærer en svekkelse av lokalforeningene. Det er ikke tilfelle. Tvert imot.
De som har lest visepresident Per Morten Ekerhovds innlegg fra 12. mai, vil se hvordan lokalforeningene skal styrkes, blant annet ved at det tilføres flere medlemmer, større tverrfaglighet og flere ressurser. I tillegg vil det i moderorganisasjonen bli etablert et støtteapparat som skal bistå lokalforeningsstyrene rundt om i landet.
Hvilket landsdekkende forbund er interessert i svake lokalforeninger? Det kan virke som om det skapes kunstige motsetninger, i et lite arkitektmiljø som heller bør stå samlet omkring arbeidet for faget.
Kiran setter likhetstegn mellom frie representanter i RS som en svekkelse av lokalforeningenes innflytelse i organisasjonen. Igjen et forsøk på skape en motsetning. Riktignok ville stemmevektingen se annerledes ut, fra dagens 34 stemmer utelukkende fra lokalforeningene + 3 studenter = totalt 37, til 40 stemmer for lokalforeningene + 13 uavhengige + 3 studenter = totalt 56 stemmer. Dersom det, mot formodning skulle oppstå noen fronter i en eventuell avstemning, ville lokalforeningene uansett ha et klart flertall. Sannsynligheten for at det skulle oppstå tydelige skillelinjer mellom de frie representantene og øvrige delegater i RS, er imidlertid forsvinnende liten. Hvorfor skulle ikke frie representanter føle ansvar både for lokalforeningene, og hele organisasjonens ve og vel? Og hvorfor skulle ikke lokalforeningslederne forvalte det samme ansvaret? Gi oss et reelt eksempel på når det skulle oppstå slike motsetninger, og hvor stor er sannsynligheten for at det skal skje? Uansett, vil et ansvarlig RS måtte resonnere seg frem til gode avgjørelser gjennom grundige forberedelser og gode diskusjoner.
Akademisk Arkitektforenings modell er ikke noe ”forbilde” som skal kopieres blindt. Det er ett eksempel på hvordan det kan gjøres. Vi synes ikke det er noen god løsning at RS består av representanter fra styret eller fra administrasjonen. Derimot kan det være en fordel å få med tidligere tillitsvalgte fra lokalforeninger mm, med den erfaring, kontinuitet og kompetanse de kan bidra med. Det vil være naturlig at de frie representantene kommer fra alle tre arkitekturdisipliner og er geografisk spredt over hele landet. Nei, de representerer ikke ”seg selv” mer enn alle andre tillitsvalgte i styrer, komiteer og utvalg. Det vil være engasjerte medlemmer som skal representere hele organisasjonen.
Kiran insinuerer at styret bevisst har holdt tilbake informasjon om sammensetningen av RS. Det er en svært alvorlig påstand, tydeligvis basert på at alle forhold om ovennevnte ikke er avklart. Styret, eller styringsgruppen, har selvsagt ingen interesse av å føre noen bak lyset. En slik alvorlig påstand kan ikke bare slenges ut fordi man er misfornøyd.
Kanskje heller på tide å komme med konstruktive forslag på mandatfordelingen, fremfor å forsøke å torpedere alle gode intensjoner ved å fortsette å skape motsetninger?
Siden uravstemningen nå blir utsatt, skal styringsgruppen benytte anledningen til å imøtekomme innspillene som er kommet, etter den behandling som nå har vært i alle tre organisasjoners øverste organer. Hvis eks-presidenten faktisk er for en ny felles organisasjon, bør han nå benytte anledningen til å påvirke i positiv retning. Styringsgruppen tar gjerne i mot konkrete innspill for å arbeide frem et eventuelt revidert og mer utfyllende beslutningsgrunnlag.