Debatt

Kjettersk om bybanetrasé i Bergen

Bybanens første trasé Sentrum-Nesttun har vist potensial til å avlaste bilveier og danne et ryggrad for Bergens fremtidige byutvikling med særlig fortetting rundt bybanestoppene.  Hvis dette potensial skal realiseres i den videre utbyggingen, bør en investere der en får mest igjen.

Jeg setter derfor opp 5 punkter til diskusjon:

 

1) Bybane til Sotra først

Dagens bussforbindelse mellom Åsane og sentrum, supplert med noen ekspressbusser fungerer ikke dårlig. For å ta trafikken fra Knarvik/ Frekhaug må båt settes opp på nytt, uten konsesjonskrøll med trafikkselskapet Skyss. Forsøket i 2011 var vel halvhjertet, eller?


Kanskje tiden ikke er moden for å si det, MEN: kan det være lurere å bygge bybane til Sotra først? Øysamfunnet rett utenfor Bergen har bortimot 30.000 innbyggere og er landets raskest voksende kommune. Det som ligger i kortene nå, når det gjelder Sotrasambandet, er at det bygges en ny bilbro, vel vitende at eksisterende bro er for svak for en fremtidig bybane... Alternativt, hvis en bygget en ny bybanebro  med gode Park&Ride fasiliteter ved Sartor Senter, ville kabalen vært løst. Det er mot Vest presset er størst, og flest penger vil brukes der hvis en satser på mer asfalt og vei, uansett om valget faller på bro eller tunnel.


Dessuten: hvor er en vurdering av en båtforbindelse mellom Sotra og Bergen Sentrum?  Muligens med parkeringslekter for “Park-and-Boat” nedenfor Straume Senter?

Å føre bybanen gjennom sentrum må i vertfall forholde seg til en videreføring mot Fyllingsdalen og Sotra. Det er ikke sikkert at foreslått trasé mellom sentrum og Fyllingsdalen med en stor bue om Mindemyren, er best… En mer direkte bybaneforbindelse – (eller NSB-tog?) kan gi føringer for trasévalg gjennom sentrum.

Jeg har sett gjennom Konsekvensutredningen, men finner ingen vurderinger vedrørende en utvidelse av nettet mot Vest; Bergen sentrums største utviklingsområde like stort som hele Møhlenpris – Containerhavnen på Dokken- Jekteviken, er ikke tatt med:


2) Hvordan kan en se bort fra muligheten å knytte ca 30.000 innbyggere og over 3000 arbeidsplasser til bybane?

Det å knytte Nordnes til bybanenettet vil gi en god kollektiv betjening av over 4500 Nordnesboere og rundt 3000 arbeidsplasser. Dessuten vil Beinveien fra Askøy med 23.500 innbyggere kunne knyttes til samme bybanestoppet. Dette burde være tunge momenter i trasévurderingen men de vektlegges lite i Norconsult sin utredning. Muligheten å benytte nederste dekk til Klostergarasjen er ikke nevnt som en mulighet, bare som en konflikt (”...på bekostning av dagens drift...”).


3) Bryggens essens er kontakten med Vågen

På Bryggen er det mest turister fra cruisetrafikk – de trenger ikke bybane – og hvis de skal ta den til Troldhaugen, er Sandbrogaten et greit stopp. Bybane foran verdensarven fremmedgjør bryggerekken ytterligere og isolerer den enda mer fra sin essensielle kontakt med Vågen.


4) NSB-bane mellom Åsane og Sandsli

Å knytte Åsane/ Hylkje til Sentrum og videre til Fana og Sandsli: det virker som om NSB-forslag om bane var bedre egnet? Somletrikk-kosebybane blir for langsom her.


5) Ulykksalige Skansetunnel

Er det i virkeligheten idéen om Skansentunnellen som ødelegger for å kjøre bybanen underjordisk gjennom Sentrum – fra Kaigaten, under Torgallmennigen og videre om Nordnes og under Vågen?

 

Hvordan planlegges det for fremtidig byutvikling og transport i Bergen? Vegvesenet driver med veier, Bybanen er et prosjekt for seg. NSB har lansert flytog fra Åsane gjennom Fyllingsdalen – men det er Jernbaneverkets oppgave å planlegge og legge skinner. Båten til Nordhordaland/Knarvik - Bergen blir boikottet av selskapet Skyss som driver bussene. Og sykkelveinettet ligger fortsatt mellom mange stoler, trass i gode intensjoner.

Samferdselspolitikken i Hordaland mangler optimalisering – og ikke en konkurranseutsetting til private.


Jeg har bare sett over Konsekvensutredningen for bybanetrasé Sentrum-Åsane på skjermen, så hvis jeg har oversett eller misforstått noe, ber jeg om unnskyldning.
Men for å vurdere en videreføring av bybanen må en løfte blikket og se Bergensregionen under ett.

 

Lykke til med diskusjonen under bybanemøtet, onsdag 12. Juni kl. 19.00 på Litteraturhuset!