Debatt

Institutt for landskaps-arkitektur har gjenoppstått

Ved Annegreth Dietze-Schirdewahn og Karsten Jørgensen Morten Clemetsen, NMBU 24. april 2017
Instituttet skal bidra til å styrke og synliggjøre de samfunnsfaglige og humanistiske perspektivene i NMBUs fagprofil.

I disse tider hvor mye effektiviseres og omorganiseres, har også Styret ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) bestemt seg for å restrukturere organisasjonen. I juni 2016 ble det bestemt at Institutt for landskapsplanlegging (Ilp) skulle slås sammen med Institutt for internasjonale miljø- og utviklingsstudier (Noragric) til et nytt fakultet. Fra 1. januar i år er den nye strukturen implementert. Dette innebærer at de tidligere seksjonene ved Ilp har blitt egne institutter under det nye Fakultet for Landskap og Samfunn, LANDSAM.

Institutt for landskapsarkitektur har med dette gjenoppstått som faglig enhet etter 23 år. Instituttet har i dag 41 faste vitenskapelige ansatte, fire phd-studenter og cirka 300 studenter fordelt på to studieprogram: en femårig master i landskapsarkitektur og en treårig bachelor i landskapsingeniørfag. For å styrke koblingen mellom forskning, fagutvikling, undervisning og samfunnskontakt, er det etablert fem primære faggrupper.

Faggruppe Design og prosjektering involverer både landskapsarkitekter og kunstnere med erfaring fra prosjektering, forskning, frihåndstegning og formlære.

Faggruppe Forvaltning av uterom og grønn estetikk jobber med konstruksjonsdesign- og teknikk samt forming med vegetasjon og blågrønne strukturer. Historie og teori har ansvar for Arkiv for norsk landskapsarkitektur, som ble åpnet i 2014, og flere oppdrags- og forskningsprosjekter, i tillegg til formidling av kunnskap i hagekunsthistorie og landskapsarkitekturteori. Faggruppe Landskap og samfunn fokuserer på tema som stedsutvikling, samferdselsprosjekter i landskapet, landskap som sosial arena og strategisk landskapsplanlegging. Centre for Landscape Democracy hører også til instituttet og er knyttet til faggruppen Landskap og Samfunn. Grøntmiljøplanter, som tidligere hørte til Institutt for plantevitenskap, er vår nyeste faggruppe. Tema som landskapsplantenes økologi, etablering og skjøtsel og generell landskapspleie står sentralt i denne gruppen.

Landskapsarkitektur vil ha en viktig rolle, i samspill med de andre instituttene ved LANDSAM-fakultetet, i å bidra til å styrke og synliggjøre de samfunnsfaglige og humanistiske perspektivene i nmbus fagprofil som for eksempel «det grønne skiftet». I nærmeste fremtid vil stillingen som leder for det nye instituttet bli utlyst. En viktig oppgave som den nye lederen blant annet må ta fatt i, blir planleggingen av 100 års-jubileet for landskapsarkitekturutdanningen på Ås i 2019. I tillegg skal den nye lederen videreføre utviklingen av et faglig hjem for landskapsarkitektur på campus Ås.