Debatt

Hvor i all verden går Norsk design- og arkitektursenter?

Martin Braathen // Stipendiat ved NTNU og tidligere ansatt i Norsk Form 30. juli 2014

Pressemeldingen som gikk ut fra den nyfusjonerte organisasjonen Norsk design- og arkitektursenter den 11. juni, i forbindelse med nyansatt direktør, var alarmerende lesning.

 Med forbehold om at viktige presiseringer var utelatt fra meldingen, ser det ut til at Norsk Form tapte på alle fronter i sammenslåingen med Norsk designråd. 

I ingressen slås det fast at det nye senteret skal bygges opp rundt grunnpilarene ?«innovasjon, effektivisering og verdiskaping». Altså rene forretningsmessige begreper hentet fra statuttene til en hvilken som helst stor-?bedrift. Det proklameres videre fra både styret og direktøren at organisasjonen skal innfri høye forventninger fra næringslivet, bli «nyttigere for kundene» og en kraftigere aktør for Nærings- og fiskeridepartementet. 

Men hva skjedde med kulturaspektet og det samfunnsmessige perspektivet på arkitektur og design fra det gamle Norsk Form? Det viktige arbeidet med arkitekturpolitikk? Hva med arbeidet for høynet kvalitet i det generelle byggeriet og i en fornuftig byutvikling? 

Mange mente mye om avdøde Norsk Form, og det var absolutt en institusjon som famlet etter å finne sin relevante rolle etter ?Butenschøns regime. Men Norsk Form hadde et potensial til å bli en arkitekturstrategisk tenketank for både Kulturdepartement og i en mer fristilt, kritisk posisjon. De hadde midler og en stilling til å bli en markant stemme og viktig aktør med mulighet til å jobbe både inn mot det offentlige og det private, gjennom for eksempel utstillinger, offentlig debatt, analyser og strategiske prosjekter. Dette potensialet klarte organisasjonen dessverre aldri ordentlig å gripe og styrke. Nå ser det ut til at dette vinduet definitivt er lukket. 

Overgangen fra Kultur- til Nærings-?departementet var et varsel om hvilken retning fusjonen tok, og at den nye organisasjonen ville bli smidd mer rundt Norsk Designråds lest enn Norsk Forms. Jeg krysset derfor fingrene for at den nye institusjonen ville veie opp ?departementsskiftet med en direktør med bakgrunn i og med god fagforståelse for arkitektur.

Ut fra denne pressemeldingen ser det for meg ut som om arbeidet med sammenslåingen har feilet fullstendig fra Norsk Forms side. Deres tidligere arkitekturfaglige, kulturelle og samfunnsorienterte verdigrunnlag synes helt spist opp av Designrådets næringslivsrettede innovasjonstenking.Det hadde vært interessant å høre mer fra styret og/eller Norsk Forms ansvarlige for sammenslåingsprosessen om denne vendingen – og om den virkelig er så drastisk som denne saken gir uttrykk for.