Felles vilje for videreutvikling av NAL
Festen er over og Dagen derpå skriver Arkitektnytt og redaktør Martin Braathen når prosjektet Ny, felles organisasjon oppsummeres i nummer 04/2016.
I sin kommentar fokuserer Braathen på at ryddejobben som gjenstår er formidabel, og at det går mot en tung dagen derpå for NALs ledelse, styre og representantskap. Organene i NAL tok grep og skisserte veien videre for et fornyet og forbedret forbund.
Jeg er derfor ikke så sikker på at dagen derpå blir så tung som Braathen hevder. Nylig hjemkommet fra to meget innholdsrike og konstruktive dager på Hamar med møter med lokalforeningslederne og Representantskapet, konstaterer jeg at NALs styrende organer nå har en felles vilje til å legge et løp for å videreutvikle og styrke NAL.
Styret har fått i oppgave av Representantskapet å tilrettelegge for en grundig strategiprosess. Målet med denne prosessen er å tilrettelegge for en videreutvikling av NAL gjennom blant annet å tydeliggjøre og styrke forbundet. Prosessen skal påbegynnes allerede i høst og forutsettes avsluttet i Representantskapets møte i 2017.
Viktige temaer som skal behandles i denne prosessen, er blant annet lokalforeningenes fremtidige posisjon, NALs organisasjonskultur, rolle- og ansvarsfordelingen mellom de ulike leddene i organisasjonen og NALs vedtekter.
Hva som kommer ut av denne prosessen gjenstår å se, men NALs styrende organer har med all tydelighet vist en utstrakt vilje til å ta tak i en vanskelig situasjon og legge til rette for å løse den.
I tillegg er det god grunn til å nevne at NAL, NIL og NLA nylig har forpliktet seg til et tettere samarbeid fremover. Samarbeidsprosjektet lærte oss mye om hverandre, og vi ser i dag at alle er tjent med et konstruktivt samarbeid på tvers av arkitektprofesjonene.
Braathen refererer i sin kommentar blant annet til at mange i løpet av samarbeidsprosjektet snakket ”om at NAL måtte få blikket opp fra navlen, prate fagpolitikk og bedrive lobbyvirksomhet, løfte faget i offentligheten og vise at organisasjonen bryr seg om og jobber aktivt for medlemmene sine.”. I denne forbindelsen har jeg lyst til å minne om følgende:
Å opprette en ny organisasjon er krevende. Det tar mye tid og mye av fokuset blir rettet innover. På tross av det, har NAL i disse årene arbeidet kontinuerlig lokalt og nasjonalt som en profesjonell aktør med ulike faglige aktiviteter og formidling over hele landet. Hver dag produseres det viktige faglige resultater som medlemmene kan nyttiggjøre seg. Det gjennomføres flere kurs, seminarer og andre kompetansehevende tiltak enn noen gang, og tilbudene er gjort tilgjengelig for medlemmer over hele landet gjennom ulike medier, inklusive nettkurs. Gjennom prosjekt- og konkurransearbeidet, oppnår NAL svært gode resultater som også er til direkte nytte for medlemmene. Dette arbeidet kan gjennomføres blant annet med bakgrunn i viktig støtte og anerkjennelse fra myndigheter og private aktører.
Gjennom en intensivering av det fagpolitiske arbeidet, er NAL blitt en meget robust og relevant aktør internt i bransjen og i samfunnet for øvrig. Aldri har NAL vært så synlig som i dag. Vi får gjennomslag for våre synspunkter hos både nasjonale og lokale myndigheter. NAL markerer seg også gjennom målrettet arbeid som en sentral aktør i byggenæringen. Det er etablert et stort nettverk som utnyttes til å plassere NAL inn i viktige diskusjoner knyttet ulike utfordringer, som for eksempel byggenæringens og arkitektbransjens rammevilkår.
Alle disse aktivitetene er eksempler på områder som NAL arbeider med, og som er med på å øke bransjens profesjonalitet og bidra til en fremtidsrettet utvikling av faget. På denne måten vil medlemmene våre på en bedre måte kunne møte morgendagens utfordringer.
Jeg benytter avslutningsvis anledningen til å takke Representantskapet og styret for den handlekraften som ble utvist på Hamar. Jeg er sikker på at det forestående strategiarbeidet vil gi grobunn for et fremtidsrettet, tydelig og sterkt forbund – til beste for faget, medlemmene og samfunnet.